W ubiegłym tygodniu otrzymałam paczkę od firmy Jamar z produktami do przetestowania. Bardzo się ucieszyłam bo jest to pierwsza tego typu propozycja i mam nadzieję nie ostatnia 😀 W paczce znalazły się: puszka kukurydzy, puszka fasoli Piękny Jaś, ocet jabłkowy i ćwikła z chrzanem. Dodatkowo otrzymałam uroczą, drewnianą łopatkę i długopisy.
Do przygotowania tego przepisu użyłam kukurydzy konserwowej i octu jabłkowego Jamar. Po otwarciu puszki pojawia się jędrna kukurydza o ładnym żółtym kolorze i naturalnym aromacie. Co bardzo istotne kukurydza ma naturalnie słodki smak i jest chrupiąca. Jeśli chodzi o ocet to miłym zaskoczenie była dla mnie już sama butelka 🙂 W nakrętce zrobiona jest specjalna dziurka, która powoduje, że ocet wylewa się dosłownie po kropelce! To duże ułatwienie, ponieważ już nie raz zdarzyło mi się go nalać za dużo XD Ma wspaniały, intensywnie jabłkowy smak i piękny kolor.
Sałatka z kurczakiem w płatkach kukurydzianych
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- 1 średnia główka sałaty lodowej
- puszka kukurydzy (użyłam firmy Jamar)
- 1 ogórek zielony
- opakowanie mini mozzarelli
- 2 jajka
- płatki kukurydziane
- sól
Sos:
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu jabłkowego (użyłam firmy Jamar)
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka musztardy (użyłam miodowej)
- łyżeczka suszonego oregano
- szczypta czosnku granulowanego
- pieprz
- sól
Dodatkowo:
- masło klarowane/ olej do smażenia
Płatki kukurydziane rozdrabniamy na mniejsze kawałki, żeby lepiej pokryły nasze mięso. Jajka rozkłócamy w miseczce. Kurczaka oczyszczamy z błon. Kroimy go w niezbyt grube plasterki i każdy z nich solimy. Następnie panierujemy je najpierw w jajku, później dokładnie w płatkach kukurydzianych i od razu wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na średnim ogniu na złoty kolor. Gdy będą gotowe odkładamy na ręcznik papierowy do odcieknięcia i zostawiamy do lekkiego przestudzenia.
Oliwę dokładnie łączymy z octem jabłkowym, miodem, musztardą, czosnkiem, oregano, pieprzem i solą. Najlepiej użyć do tego słoiczka – dodać do niego wszystkie składniki, zakręcić i kilka razy porządnie wstrząsnąć, aż składniki się dokładnie połączą.
Sałatę drobno kroimy i wrzucamy do miski. Na niej układamy pokrojonego w plasterki ogórka, odsączoną kukurydzę i mini mozzarellki. Całość zalewamy sosem.
Plasterki kurczaka kroimy na 2-3 kawałki i układamy na samej górze tuż przed podaniem.
Smacznego 😉
Bardzo dziękuję firmie Jamar za produkty. A oto co było w paczce 😉