Nie mam zielonego pojęcia skąd wzięła się nazwa tej sałatki 😉 Przepis znalazłam w jednym z czasopism kulinarnych i powiem Wam szczerze, że mnie zaintrygowała. Sałatka Kijowska – pod tą dziwną nazwą kryje się warstwowa sałatka z tuńczykiem. Jednak nie jest ona taka zwykła. W składnikach znajdziecie masło, co dla mnie było dużym zaskoczeniem, no bo jak to masło w sałatce?! Ale powiem Wam, że o dziwo sałatka jest fantastyczna 😉 Zniknęła w jeden wieczór! Koniecznie ją wypróbujcie.
Sałatka Kijowska
Składniki:
- 5 jajek
- 2 puszki tuńczyka (najlepiej w oleju)
- 150 g sera żółtego
- 100 g masła
- 4 łyżki majonezu
- 3 łyżki śmietany
- pieprz
- sól
Jajka gotujemy na twardo. Wystudzone i obrane, dzielimy na żółtka i białka. Każde z nich osobno ścieramy na dużych oczkach tarki. Masło najlepiej schować na kilka minut do zamrażarki. Kiedy będzie już twarde ścieramy go na tarce o grubych oczkach. Tak samo ścieramy ser. Tuńczyka dobrze odcedzamy. Majonez łączymy ze śmietaną i doprawiamy go pieprzem i solą.
Kiedy mamy przygotowane wszystkie składniki możemy zacząć układać je warstwowo:
- starte białka (można je trochę posolić)
- tarty ser
- rozdrobniony tuńczyk
- sos majonezowo-śmietankowy
- starte masło
- starte żółtka
Górę można oprószyć świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego 😉