Sezon na szparagi w końcu się rozpoczął! Cały rok czekam na ten moment. Uwielbiam zielone szparagi w każdej postaci. Tym razem postawiłam na risotto.
Danie jest delikatne, kremowe i sycące. Jest po prostu idealne!
Risotto z zielonymi szparagami
Składniki:
- 350 g ryżu arborio lub carnaroli
- około 125 g zimnego masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 100 ml białego wina
- około 1 l bulionu
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek zielonych szparagów (około 12 sztuk)
- około 100 g twardego sera Parmezan czy Gran Padano + trochę do posypania
Bulion musi być ciepły, wiec go podgrzewamy i trzymamy cały czas na małym ogniu.
Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe, białe i jasnozielone końce (szparag sam złamie się w odpowiednim miejscu). Odcinamy główki, które pozostawiamy w całość, a resztę łodygi kroimy na mniejsze kawałki.
Na patelni lub rondelku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dorzucamy ryż wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i podsmażamy wszytko mieszając, aż każde ziarenko ryżu pokryje się tłuszczem i będzie szkliste. Całość zalewamy winem, mieszamy do chwili aż odparuje. Wtedy zaczynamy dodawać bulion. Za każdym razem po jednej chochli bulionu i cały czas mieszamy. Czekamy aż płyn w całości odparuje i znowu dodajemy chochlę bulionu. Czynności powtarzamy do momentu, aż uzyskamy ulubioną miękkość ryżu. Przed dodaniem ostatniej chochli bulionu dorzucamy szparagi.
Gotowe risotto zdejmujemy z ognia, dodajemy starty na drobnych oczkach ser i masło. Dokładnie mieszamy.
Najlepiej podawać oprószone serem z kieliszkiem białego wina. Ja podałam je ze smażonym na maśle dorszem (na którego przepis pojawi się już wkrótce).
Smacznego 😉
Muszę zrobić takie risotto, bo jeszcze nie mam na blogu. Na pewno była pychotka. Też się cieszę, że już się rozpoczął sezon na szparagi 🙂
Szparagi to jedno z moich ulubionych wiosennych warzyw 😉