Idealne połączenie: słodka gruszka, delikatny kremowy ser i słona szynka. Wszystko to podane na roszponce i polane sosem z octu balsamicznego. Do tego można dorzucić podprażone na suchej patelce orzechy włoskie, ja niestety jestem na nie uczulona, wiec u mnie wersja bez orzechów 😉
Sałatka będzie idealnym dodatkiem do grilla.
Sałatka z gruszką i serem pleśniowym z sosem balsamicznym
Składniki:
- opakowanie roszponki
- ser camembert
- 5 plasterków szynki dojrzewającej
- 2 gruszki
- sok z połowy cytryny
- odrobina miodu
Sos balsamiczny:
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2,5 łyżeczki octu balsamicznego
- 2 łyżeczki miodu
- łyżeczka musztardy
- łyżeczka oregano
- pieprz
- sól
Roszponkę dokładnie myjemy i osuszamy. Ser kroimy na plasterki, a szynkę dzielimy na mniejsze kawałki. Gruszkę obieramy, kroimy na plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny, polewamy miodem i dokładnie mieszamy. Do miski wrzucamy kolejno roszponkę, szynkę, gruszkę i ser.
Wszystkie składniki do sosu umieszczamy w słoiku, zakręcamy i wstrząsamy kilka razy do połączenia składników.
Sałatkę polewamy sosem dopiero w momencie podania.
Smacznego 😉