Ta sałatka od lat gości na moim rodzinnym stole w niezmienionej wersji. Klasyczna, prosta i pyszna. Podobnie jak sałatka jarzynowa, pojawia się bardzo często podczas różnych świąt i rodzinnych spotkań. Składa się z 4 składników, które są ogólnie dostępnie i tanie.
Klasyczna sałatka ryżowa
Składniki:
- 400 g wieprzowiny (najlepiej szynki)
- 200 g ryżu (2 woreczki, u mnie parboiled)
- 4 jajka ugotowane na twardo
- około 5-6 ogórków kiszonych
- 5 łyżek majonezu
- pieprz
- sól
Mięso gotujemy do miękkości w osolonej wodzie lub bulionie. Gotowe pozostawiamy do wystudzenia.
Gotujemy ryż, odcedzamy i pozostawiamy do wystudzenia.
Mięso, jajka, ogórki kiszone kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Dorzucamy ryż. Dodajemy majonez i doprawiamy pieprzem i solą. Dokładnie mieszamy i gotowe.
Smacznego 😉