Dzisiejsza propozycja to zupa z zielonego groszku. Jednakże nie w formie popularnego ostatnio kremu. Tak przygotowana zupa jest idealna zarówno w lecie, jak i w zimie. Jest bardzo smaczna i zdrowa. To zdecydowanie jeden z wielu smaków mojego dzieciństwa:)
Zupa z zielonego groszku
Składniki:
- 450 g mrożonego groszku
- marchewka
- pietruszka
- kawałek selera
- 2 liski laurowe
- 5-6 ziarenek ziela angielskiego
- 5-6 ziarenek pieprzu czarnego
- kostka rosołowa
- drobny makaron
- sól
Wszystkie warzywa obieramy, a marchewkę i pietruszkę kroimy na talarki. Warzywa zalewamy ok.2 litrami wody, dodajemy opłukany groszek, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i kostkę rosołową. Gotujemy zupę na średnim ogniu przez około 30 minut. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Zupę podajemy z makaronem i śmietaną.
Smacznego:)