Dzisiaj nadal pozostajemy w jesiennych smakach. Jednak tym razem w roli głównej wystąpią grzyby leśne, a konkretnie prawdziwki (borowiki). Leśne grzyby nadają każdej potrawie wspaniałego i niepowtarzalnego aromatu.
To danie przygotujecie dosłownie w kilka minut. Jest wyborne, bardzo proste w przygotowaniu i wprost idealne na szybki obiad 🙂
Makaron z prawdziwkami
2 duże porcje
Składniki:
- około 250 g makaronu Lubella spaghetti (około pół opakowania)
- około 400 g świeżych prawdziwków (mogą być także kozaki lub podgrzybki)
- 300 ml śmietanki 30%
- ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki
- 3 żółtka
- 2 łyżki masła
- pieprz
- sól
Dodatkowo:
- tarty ser pecorino (lub inny podobny twardy ser)
Gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie.
W tym samym czasie oczyszczamy grzyby i kroimy je na plasterki. Na patelni roztapiamy masło. Wrzucamy na nie przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy kilka sekund, uważając żeby nie spalić czosnku. Następnie dorzucamy grzyby i solimy je. Smażymy je na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż się zezłocą, a woda odparuje. Po tym czasie dolewamy do nich śmietankę. Wszystko dusimy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Dodajemy natkę pietruszki, ugotowany, gorący makaron i wszystko dokładnie mieszamy.
Patelnię ściągamy z ognia i dodajemy rozmieszane żółtka. Dokładnie mieszamy. Podajemy od razu posypując dużą ilością sera.
Smacznego 😉
uwielbiam takie proste makaronowe dania 🙂