Pasztet z kaczki z galaretką winno-żurawinową

Ostatnio wrzuciłam przepis na pasztet z suszonymi grzybami, a ponieważ został on zjedzony bardzo szybko i wszystkim smakował, postanowiłam przygotować jeszcze jeden. Tym razem jednak chciałam bardziej zaszaleć. Bardzo często będąc w różnych delikatesach widywałam pasztety z galaretką i za każdym razem mówiłam sobie, że kiedyś taki zrobię. W końcu nadszedł ten czas: Moją inspiracją była suszona żurawina otrzymana od firmy Helio. Idąc tym tropem doszłam do wniosku, że mięsem idealnie pasującym do żurawiny jest kaczka.

Zachęcam Was do wypróbowania tego pasztetu. Jest o wiele lepszy niż te sklepowe, a jego przygotowanie wcale nie jest trudne 😉

Pasztet z kaczki z galaretką winno-żurawinową

Pasztet z kaczki z galaretką winno-żurawinową

Składniki:

  • kaczka o wadze około 1,5 – 2 kg
  • 200 g wątróbki drobiowej
  • 100 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/4 średniego korzenia selera
  • 1 jajko
  • 1 średnia czerstwa bułka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • słodka i ostra papryka do smaku
  • 5 liści laurowych
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 8 ziarenek czarnego pieprzu
  • łyżka suszonego lubczyku
  • pęczek natki pietruszki
  • pieprz
  • sól

Galaretka winno-żurawinowa:

  • 1 szklanka suszonej żurawiny (u mnie Helio Natura)
  • 1 szklanka wina czerwonego półwytrawnego
  • 2 szklanki wody
  • cukier do smaku (u mnie około 3-4 łyżki)
  • 25 g żelatyny w proszku

Dodatkowo:

  • smalec do wysmarowania formy

Warzywa obieramy.

W dużym garnku zagotowujemy wodę. Do gotującej wody wrzucamy umytą kaczkę. Gotujemy 20 minut. Po tym czasie zbieramy szumowinę i dorzucamy marchewkę, pietruszkę, seler, liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, lubczyk i natkę pietruszki. Całość solimy i gotujemy na małym ogniu co najmniej godzinę. Mięso powinno być miękkie i łatwo odchodzić od kości. Ugotowaną kaczkę i warzywa wyciągamy i pozostawiamy do wystudzenia. Przestudzone mięso oddzielamy od kości.

Wątróbkę oczyszczamy i obsmażamy z każdej strony na niewielkiej ilości tłuszczu. Podsmażoną zalewamy winem i smażymy na średnim ogniu około 15 minut do wyparowania wina.

Czerstwą bułkę moczymy w zimnym wywarze pozostałym z gotowania mięsa i warzyw. Dobrze namoczoną bułkę wyciskamy z nadmiaru płynu.

Za pomocą maszynki do mielenia mięsa mielimy: wątróbkę (dwa razy), mięso, warzywa, czosnek i bułkę. Do powstałej masy dodajemy jajka, majeranek, ostrą i słodką paprykę, pieprz i solimy. Całość dokładnie wyrabiamy, aż składniki dobrze się połączą.

Foremki dokładnie smarujemy smalcem i nakładamy pasztet mniej więcej do 3/4 wysokości formy (zostawiamy miejsce na galaretkę).

Pieczemy w 160°C przez około 50 minut. Gotowy powinien delikatnie odchodzić od brzegów. Pozostawiamy go do całkowitego wystudzenia.

Do garnka wrzucamy żurawinę, zalewamy ją winem i wodą. Całość zagotowujemy, dodajemy cukier do smaku i gotujemy 5-7 minut. Ściągamy z ognia, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Galaretkę odkładamy w zimne miejsce i czekamy aż zacznie tężeć.

Na zimny pasztet wykładamy tężejącą galaretkę. Całość pozostawiamy w chłodnym miejscu do całkowitego stężenia galaretki (ja schowałam do lodówki 😉 ).

Smacznego 😉

Pasztet z kaczki z galaretką winno-żurawinową

Pasztet z kaczki z galaretką winno-żurawinową

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.