Jako, że jestem wielbicielką serników, na święta oczywiście nie może zabraknąć tego wypieku 😉 Sernik z bakaliami powstał w sumie przypadkowo 😀 Otrzymałam od firmy Helio mieszankę suszonych owoców tzw. mieszankę kompotową. Wiedziałam na pewno, że nie przygotuje z niej kompotu, bo to jedyna „potrawa” Wigilijna, której szczerze nie znoszę i nie ciągnie mnie do tego żeby przygotować ją samej 😀 Postanowiłam zatem, że użyję je do ciasta. I to był strzał w dziesiątkę! Zresztą co ja będę Wam opowiadała, spróbujcie sami!
Sernik z bakaliami
Składniki:
- 500 g zmielonego twarogu (ja używam sera President w wiaderku)
- 250 g mascarpone
- około 300 g suszonych owoców: jabłka, śliwki kalifornijskie, gruszki, morele, daktyle (u mnie mieszanka owoce suszone firmy Helio)
- 1/4 szklanki cukru
- 5 żółtek
- 5 białek
- 5 łyżek cukru pudru
- 50 g miękkiego masła
- 1 opakowanie serfixu
Dodatkowo:
- około 100 g mlecznych groszków czekoladowych (u mnie firmy Helio)
- około 25 g białych groszków czekoladowych (u mnie firmy Helio)
Wymiary formy 25 cm x 25 cm.
W misce ucieramy twaróg z żółtkami. Dodajemy do niego miękkie masło i przesiewamy mąkę. Ucieramy. Do masy twarogowej dodajemy serek mascarpone i całość delikatnie mieszamy do połączenia składników. W osobnej misce ubijamy białka, kiedy ubijemy je na sztywno dodajemy cukier i ubijamy jeszcze przez chwilę. Następnie łączymy białka z twarogiem. Mianowicie dodajemy po kilka łyżek ubitych białek do masy twarogowej, delikatnie mieszamy łyżką i powtarzamy, aż dodamy całe białka. Dodajemy pokrojone w kostkę suszone owoce i delikatnie mieszamy.
Gotową masę wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 150°C z termoobiegiem i pieczemy około 50 minut. Gotowy sernik pozostawiamy do wystudzenia.
Czekolady roztapiamy. Mleczną czekoladą smarujemy całą górę wystudzonego sernika, a białą robimy wzorki.
Smacznego 😉