Alternatywa dla bigosu. Szybka w wykonaniu i lekko pikantna kapusta, która stanowi idealną ciepłą przystawkę na przyjęcie. Pikantna pomidorowa kapusta z frankfurterkami świetnie pasuje zarówno do chleba, jak i frytek lub innych dodatków ziemniaczanych.
Pikantna pomidorowa kapusta z frankfurterkami
Składniki:
- pół główki małej kapusty
- 6 frankfurterek
- 100 g wędzonego boczku
- 4-5 łyżek ketchupu
- pół łyżki sosu samba olek (lub innego sosu z chili)
- 2 liście laurowe
- 5-6 ziarenek ziela angielskiego
- czosnek granulowany
- pieprz
- sól
Kapustę szatkujemy, zalewamy wodą, dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie, solimy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i wyciągamy przyprawy.
Frankfurterki kroimy w plasterki, a boczek w kostkę. Rozgrzewamy patelnię i wrzucamy na nią boczek. Kilka minut podsmażamy i dorzucamy kiełbaski. Smażymy, aż się przyrumienią. Całość wrzucamy do ugotowanej i odcedzonej kapusty.
Dodajemy ketchup, samba olek, czosnek i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu 2-3 minuty.
Smacznego 😉
Myślę, że by mi smakowała 🙂