Podstawowy przepis na pączki

Już jutro Tłusty Czwartek. Nikt się zapewne więc nie zdziwi, że dzisiejszym przepisem będą właśnie pączki 😀 Mam dla Was klasyczny i stary przepis na pączki mojej babci. Od wielu lat jest w naszej rodzinie i co roku z niego korzystamy. Zawsze wychodzą smaczne i puszyste.

Tradycyjnie nadziewamy je marmoladą, ale przepis jest na tyle uniwersalny, że każde jedno nadzienie będzie pasowało 😉 Zapraszam do eksperymentowania ;P

Podstawowy przepis na pączki
Podstawowy przepis na pączki

Składniki

  • 1 kg mąki
  • 80 g świeżych drożdży
  • 10 żółtek
  • 2 całe jajka
  • 120 g cukru
  • 120 g masła
  • 2 łyżki spirytusu
  • 400 ml mleka

Dodatkowo:

  • 2-3 białka
  • tłuszcz do smażenia
  • marmolada
  • cukier puder

Drożdże zasypujemy 2 łyżkami cukru i rozcieramy je do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy około 100 ml ciepłego (ale nie gorącego mleka) i odstawiamy na 10 minut.

Mąkę przesiewamy. Dodajemy roztopione masło, resztę ciepłego mleka i dwa całe jajka. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy do mąki. Na końcu dodajemy spirytus i podrośnięte drożdże. Ciasto dokładnie wyrabiamy w dużej misce. Posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto przerzucamy na oprószony mąką blat. Chwilę zagniatamy, żeby pozbyć się pęcherzy powietrza. Dzielimy je na pół, żeby lepiej się z nim pracowało. Rozwałkowujemy na średniej grubości placek (około 1,5 cm). Szklanką wycinamy okręgi.* Na połowę z nich wkładamy marmoladę. Drugą połowę okręgów zanurzamy w białkach i przykrywamy nim ciasto z marmoladą. Przyciskamy brzegi pączka i troszkę mniejszą szklanką ponownie go wycinamy (żeby dobrze się skleił). Takie pączki oczyszczamy z nadmiaru mąki i pozostawiamy na 5 minut do lekkiego podrośnięcia.

Gotowe smażymy na głębokim tłuszczu. Smażymy je partiami z obu stron do uzyskania ładnego brązowego koloru. Gotowe układamy na ręczniku papierowym do odsączenia.

Na koniec, wystudzone posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego 😉

* Jeśli chcecie przygotować pączki z innym nadzieniem np. budyniem, bitą śmietaną lub konfiturą,  ciasto powinno być trochę grubsze (około 2 cm). Następnie po wycięciu okręgów od razu pozostawiamy je do wyrośnięcia i smażymy puste. Następnie studzimy je i zimne szprycujemy nadzieniami za pomocą długiej tylki i worka cukierniczego. Dzięki temu nasze nadzienie nie „rozpłynie” się w pączku 😉

Podstawowy przepis na pączki

Podstawowy przepis na pączki

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.