Za oknami słońce, a to oznacza, że wiosna już w pełni. Najwyższy więc czas wyciągnąć nasze grille i rozpocząć sezon. Dzisiaj zamiast kiełbasek i dużego kawałka mięsa, proponuję wam szaszłyki. Są lekkie, szybkie w przygotowaniu i na pewno będą stanowić pyszny dodatek do tradycyjnych dań z grilla. Mięso z indyka oczywiście możemy zastąpić kurczakiem.
Szaszłyki z indyka i ananasa
Składniki:
- 400 dag piersi z indyka
- połowa świeżego ananasa
Na marynatę:
- łyżeczka papryki słodkiej
- łyżeczka przyprawy do kurczaka
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- ok. 1/3 łyżeczki kurkumy
- ok. 1/4 łyżeczki chili w proszku
- łyżka oliwy z oliwek lub oleju
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- 6 patyczków do szaszłyków
Zanim przystąpimy do przygotowania mięsa, musimy namoczyć patyczki do szaszłyków. W tym celu wkładamy je do miski z wodą, dzięki temu nie będą się nam przypalać.
Pierś z indyka myjemy i czyścimy z błon. Kroimy ją w cienkie, podłużne paski. Wkładamy do miski, dodajemy wszystkie przyprawy i oliwę/olej. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na min. 30 minut.
Ananasa obieramy, wycinamy środek i kroimy w kostkę.
Na namoczone patyczki nabijamy mięso, ok. 1 cm od końca, składamy pasek i znów nabijamy na patyczek, i tak dalej, aż z indyka powstanie taki ściśle nabity zygzak, gdzieniegdzie pomiędzy mięsem nabijamy kawałki ananasa. Szaszłyki smażmy na złoty kolor z każdej strony, czas zależy od grubości mięsa i sposobu smażenia (na grillu – ok. 30 min., na patelni grillowej – ok. 15 min).
Najlepiej smakują z jakimś sosem lub dipem. Ja podałam swoje szaszłyki z sosem sweet chilli i dipem miętowym.
Smacznego 🙂