Ten przepis znalazłam wśród starych wycinków gazet. Nie pamiętam kiedy ostatni raz go przygotowywałam. Przepis jest bardzo prosty i każdy może go przygotować w domu. Wymaga tylko dobrych składników, oczywiście najlepiej jeśli wykorzystacie do tego produkty od lokalnych dostawców (zwłaszcza jeśli chodzi o biały ser i jajka), to właśnie dzięki nim uzyskacie piękny żółty kolor. Jeśli nie macie dostępu do takich produktów to nic straconego, zawsze możecie skorzystać z produktów dostępnych w sklepach, smak jest taki sam, jedynie kolor nie będzie bardzo intensywny. W smaku jest delikatny i kremowy. Wprost idealny do kanapek. Ja podaję Wam przepis podstawowy, ale jeśli macie ochotę to możecie dodać do niego Wasze ulubione zioła, czy inne dodatki.
Domowy ser żółty
Składniki:
- 1 kg tłustego białego sera
- 1 litr mleka 3,2%
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- ok. pół łyżeczki soli
Dodatkowo;
- Garnek z grubym dnem
- Drewniana łyżka
Biały ser i mleko podgrzewamy, aż zacznie się gotować. Gotujemy 20 minut, mieszając co jakiś czas. Po tym czasie powstaną nam takie serowe grudki. Ser odcedzamy i przekładamy do garnka. Dodajemy sól, jajko, masło oraz sodę. Całość gotujemy przez 10-15 minut cały czas mieszając, aby ser się nie przypalił. Przekładamy go do pudełeczek, salaterek (ważne, żeby opłukać je zimną wodą, dzięki czemu ser się do niech nie przyklei) i odstawiamy do ostudzenia i zastygnięcia.
Smacznego 🙂