Mam dzisiaj przepis dla fanów pesto i makaronów. Czerwone pesto z suszonych pomidorów i śliwek to świetna kombinacja. Wraz z makaronem tworzą idealne danie na upalne dni 😉
Czerwone pesto z suszonych pomidorów i śliwek
Składniki:
- 10 suszonych śliwek (u mnie firmy Helio)
- 10 suszonych pomidorów w oleju
- około 15-20 liści bazylii
- 1 łyżka płatków migdałów (u mnie firmy Helio)
- 2 łyżki pestek słonecznika (u mnie firmy Helio)
- 1 łyżka tartego grana padano (lub innego podobnego)
- 4 łyżki oleju z suszonych pomidorów
- około 4-5 łyżek oliwy z oliwek
- ząbek czosnku
- sól
Pestki słonecznika i płatki migdałowe możemy podprażyć na suchej patelni, dzięki czemu nabiorą więcej aromatu, ale nie jest to niezbędne.
Pomidory odsączamy z zalewy i wrzucamy do blendera. Dodajemy śliwki, przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię, pestki słonecznika, płatki migdałowe i ser. Wszystko lekko solimy. Dodajemy olej z zalewy z pomidorów suszonych i zaczynamy miksować. Całość rozdrabniamy stopniowo dodając oliwę z oliwek, aż uzyskamy pożądaną gęstość i jednolitą pastę.
Gotowe pesto przekładamy do słoiczka, wierzch zalewamy oliwą z oliwek, zakręcamy i przechowujemy w lodówce kilka dni.
Takie pesto najlepiej smakuje z gorącym, ugotowanym al dente makaronem, posypane dużą ilością sera.
Smacznego 😉
Mniam! Pesto ze śliwkami jeszcze nie jadłam. Muszę spróbować, bo uwielbiam pasty z suszonych pomidorów.
Dziękuję i życzę smacznego 😉
Pycha! Fajna alternatywa dla “gotowców” ze sklepu 🙂
Domowe pesto to zawsze super sprawa 🙂 no i można zrobić obiad w 10 minut XD