Już są! Na straganach i w sklepach pojawiły się już pierwsze polskie truskawki. Kiedy je zobaczyłam musiałam coś z nimi wykombinować 😉 Lekki sernik z mascarpone i truskawkami to świetna propozycja dla osób, które nie lubią ciężkich i masiastych ciast.
Przepis znalazłam gdzieś w sieci i trochę przerobiłam. Przede wszystkim zrobiłam go na cienkim biszkopcie, a w oryginale użyte zostały gotowe, małe biszkopty. Ja zdecydowanie wolę kiedy na dnie jest domowy biszkopt. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żebyście wykonali ten sernik bez pieczenia. Zapewniam, będzie równie pyszny 😉
Lekki sernik z mascarpone i truskawkami
Składniki:
- biszkopt z 3 jaj lub gotowe małe biszkopty
- 500 ml śmietanki kremówki 36% (dobrze schłodzonej)
- 500 g serka mascarpone (dobrze schłodzonego)
- 4 łyżki cukru pudru
- 20 g cukru wanilinowego
- 20 g żelatyny
- około 500 g truskawek
Dodatkowo:
- 200 ml śmietany kremówki 36% (dobrze schłodzonej)
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 galaretka truskawkowa
- kilka truskawek do dekoracji
Średnica tortownicy to 26 cm.
Jeśli nie używamy gotowych biszkoptów to rozpoczynamy od upieczenia klasycznego biszkoptu z 3 jaj z TEGO przepisu. Gotowy biszkopt pozostawiamy do wystudzenia.
Ciasto pozostawiamy w formie. Jeśli używamy gotowych biszkopcików to układamy je ściśle na wyłożonym papierem do pieczenie dnie tortownicy.
Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody i studzimy. Pączujemy nią biszkopt/biszkopciki. Używamy tylko kilka łyżek (u mnie 5 łyżek), resztę po stężeniu możemy zjeść 😉
Truskawki dokładnie myjemy, pozbywamy się szypułek, dzielimy na ćwiartki i pozostawiamy na durszlaku aby dobrze obciekły.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody i pozostawiamy do przestudzenia.
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Pod sam koniec dodając cukier wanilinowy i cukier puder. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone, delikatnie i krótko mieszamy. Następnie, cały czas ubijając na niskich obrotach, wlewamy wystudzoną żelatynę. Na końcu dodajemy truskawki i tylko chwilę mieszamy szpatułką, żeby masa się nie zwarzyła. Masę wykładamy na biszkopt, wyrównujemy i ostawiamy w zimne miejsce (np. do lodówki) aż dobrze stężeje.
Gotowy sernik wyciągamy z formy. Ubijamy resztę śmietany z cukrem pudrem na sztywno i pokrywamy nią górę ciasta. Na koniec ozdabiamy owocami.
Smacznego 😉
Taki serniczek na pewno zniknie ze stołu bardzo szybko! Pozdrawiamy – DaPietro
Oj tak, u mnie znikł w mgnieniu oka 😀