Jak już wiecie uwielbiam wszelkiego rodzaju sery góralskie. Mam do nich łatwy dostęp, zatem w mojej kuchni używam ich dość często. Każdy z nich ma trochę inny smak więc uwielbiam je mieszać. Babeczki z oscypkami to połączenie genialnych smaków oscypków (wędzonego i niewędzonego) i cudownych korbaczy (lub jak ja je nazywam makaroników), które świetnie się topią.
Jeśli tylko macie okazję, żeby kupić prawdziwe góralskie sery to koniecznie wypróbujcie ten przepis.
Babeczki z oscypkami
Składniki:
Ciasto:
- około 120 g mąki tortowej
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki wody
Dodatki:
- 1 mały oscypek niewędzony
- 1 mały oscypek wędzony
- 3-4 korbacze niewędzone
- 4 łyżki śmietany 18%
- 1 jajko
- pieprz
- sól
Mąkę przesiewamy. Dodajemy jajko, olej i wodę. Zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto podsypujemy lekko mąką i rozwałkowujemy na średnią grubość (około 0,5 cm). Wycinamy kwadraty, którymi wykładamy wysmarowaną olejem formę do muffinek.
Oscypki kroimy w cienkie plasterki i wykładamy je do muffinek. Na górę wkładamy pokrojone na mniejsze kawałki korbacze. W miseczce łączymy śmietanę, jajko, pieprz, sól i zalewamy babeczki.
Babeczki pieczemy w 180°C (160°C z termoobiegiem) przez około 30 – 35 minut.
Smacznego 😉