Dzisiaj przepis na mięsne danie główne. Gniazda z mielonego mięsa z pieczarkami i serem to świetna alternatywa dla kotletów mielonych. W dodatku w przeciwieństwie do mielonych są mniej tłuste, bo nie smażymy ich na tłuszczu tylko pieczemy w piekarniku.
Ja przygotowałam je z wieprzowiny, a konkretnie z karczku, ale Wy możecie użyć dowolnego mięsa. Tak samo możecie kombinować z farszem dodając warzywa, zioła, czy inne sery. Ogranicza Was tylko wyobraźnia 😉
Gniazda z mielonego mięsa z pieczarkami i serem
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowina)
- 3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- ulubione przyprawy (u mnie papryka słodka, papryka ostra, mielone ziele angielskie)
- 500 g pieczarek
- łyżka masła
- 125 g mozzarelli lub innego sera
- pieprz
- sól
Pieczarki ścinamy na cienkie plasterki. W rondelku topimy masło, wrzucamy na nie pieczarki, solimy i dusimy aż odparuje cały płyn, a pieczarki się zezłocą.
Do mięsa mielonego przeciskamy przez praskę czosnek, dodajemy jajko, bułkę tartą i przyprawy. Dokładnie wyrabiamy. Z mięsa formujemy kulki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem co pieczenia. W kulkach robimy dziurki tworząc gniazda. Uzupełniamy je pieczarkami.
Całość pieczemy około 40 minut w 170°C (z termoobiegiem). Po 30 minutach pieczenia gniazda posypujemy startym na tarce serem.
Smacznego 😉
Bardzo apetycznie wyglądają te gniazdka 🙂 Pieczarki i mięso mielone to super duet 🙂
Bardzo dziękuję 😉
Ja zawsze pakowałem pieczarki i ser do środka kotletów, ale wtedy wychodziły naprawdę duże. Myślę, że ten przepis sprawdzi się o wiele lepiej.
To jest właśnie jego zaleta, że wielkość gniazd zależy od nas, a nie od wielkości farszu 😀