Korzystając z końcówki świeżych truskawek w tym roku, postanowiłam przygotować na obiad klasyczne knedle z truskawkami. Są one jednymi z moich ulubionych owoców do knedli 😉 Oczywiście do farszu śmiało możecie użyć innych owoców. Ja uwielbiam knedle polane podprażoną bułką tartą i posypane cukrem. Czasami polewam je również gęstą śmietaną 18%. W obu przypadkach są przepyszne.
Takie knedle to idealny pomysł na smaczny obiad w ciepłe letnie dni.
Knedle z truskawkami
Składniki:
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- około 150 g – 200 g mąki pszennej (w zależności od chłonności ziemniaków)
- 1 jajko
- sól
- truskawki
Dodatkowo:
- masło
- bułka tarta
- cukier
Truskawki myjemy, odcinamy szypułki i pozostawiamy na durszlaku do odsączenia. Jeśli są duże najlepiej podzielić je na połówki.
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, tak jak w przypadku klusek śląskich. Dodajemy jajko, sól i większą część mąki. Zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dodajemy jeszcze mąkę, ale pamiętajcie, im jej więcej tym knedle będą twardsze. Ciasto powinno być zwarte i łatwo formować się w kulki.
Z ciasta formujemy wałek. Odcinamy z niego małe kawałki ciasta, które następnie formujemy, opruszonymi mąką rękami, wokół truskawki w kulkę.
Knedle wrzucamy do osolonej, wrzącej wody i gotujemy około 5 minut od momentu wypłynięcia. Gotowe odcedzamy.
W rondelku roztapiamy masło, wrzucamy kilka łyżek bułki tartej i smażymy aż bułka się zarumieni i zacznie się pienić na całej powierzchni.
Knedle podajemy gorące z podprażoną na maśle bułką tartą i posypane cukrem. Można je również polać śmietaną 18%.
Smacznego 😉
Knedle z truskawkami i bułką tartą? Ciekawe połączenie, bo lubię obie te rzeczy, więc chętnie spróbuję 😉
Naprawdę warto! U mnie w domu zawsze knedle podaje się z bułką tartą, podobnie zresztą jak leniwe lub kopytka 😀
Mniam! Przepysznie wygląda to danie. Muszę spróbować 🙂
Dziękuję i polecam 😉