Nie da się ukryć, że ostatnio panuje moda na brownie. Zdecydowana większość z Nas jeśli ma ochotę na „ciemne ciasto” sięga właśnie po brownie. Niestety, ale mam wrażenie, że coraz częściej zapominamy o jego polskim odpowiedniku, który niegdyś królował na stołach wraz z sernikami, makowcami czy szarlotkami. Na myśli mam oczywiście ciasto “Murzynek”. Pyszne, puszyste ciasto, które idealnie pasuje do kawy czy herbaty.
Murzynek
Składniki:
- kostka margaryny
- 1,5 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 5 łyżek kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
Margarynę roztapiamy w garnku dodając do niej 5 łyżek wody, kakao i szklankę cukru. Doprowadzamy do wrzenia i cały czas mieszając gotujemy przez 5 minut. Pozostawiamy do wystudzenia. Kiedy nasza masa będzie zimna dodajemy jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy za pomocą miksera. Powstałe ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180°C do tzn.”suchego patyczka” (około 40 minut). Po upieczeniu pozostawiamy do wystudzenia i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
przepyszne ciasto 🙂 mam je w planach na ten weekend 🙂
Czy zamiast margaryny może być masło? 🙂
Zwykle używam margaryny, ale myśle że tłuste masło też się nada 🙂