Keks z suszonymi owocami to kolejne super szybkie i proste ciasto z zeszytu mojej mamy 😉 Keks jest trochę inny ponieważ owoce nie są obtoczone w mące i opadają na dno. Jednak według mnie bez mąki są zdecydowanie smaczniejsze 😉 Używam też niewielu owoców, bo właśnie takie podstawowe połączenie uwielbia moja rodzinka. Ciasto idealne do kawki albo herbatki 😉
Keks z suszonymi owocami
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 250 g margaryny
- 5 jajek
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- około 70 g suszonych moreli (u mnie Helio)
- około 100 g rodzynek (u mnie Helio)
- około 70 g suszonych śliwek (u mnie Helio)
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania ciasta
Wymiary keksówki 40 x 12 cm.
Morele i śliwki kroimy na małe kawałki.
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z połową cukrem na puszystą i jasną masę. Margarynę roztapiamy w rondelku i gorącą wlewamy do utartych żółtek cały czas ubijając. Dodajemy po łyżce mąkę z proszkiem do pieczenia również cały czas ucierając. W drugiej misce ubijamy na sztywno białka. Do ubitych białek dodajemy drugą połowę cukru i ucieramy aż piana będzie gęsta i szklista. Pianę wraz z owocami dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Całość przelewamy do wyłożonej papierem od pieczenia keksówki.
Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w 160°C (z termoobiegiem) przez około 60 minut do tzw. suchego patyczka.
Gotowy studzimy i ewentualnie obsypujemy cukrem pudrem.
Smacznego 😉