Wieprzowa pieczeń rzymska to świetne rozwiązanie na obiad. Świetnie pasuje do każdego rodzaju sosu. Genialne jest w niej również to, że jeśli wam ona zostania możecie ją wykorzystać jako domową wędlinę. Ja najczęściej piekę ją właśnie z myślą o kanapkach 😉
Wieprzowa pieczeń rzymska
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie karkówka)
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki bułki tartej
- ulubione przyprawy (u mnie mielone ziele angielskie, papryka słodka i ostra, majeranek)
- 4 jajka ugotowane na twardo
- tłuszcz do wysmarowania formy
- pieprz
- sól
Wymiary formy 11 x 22 cm.
Czosnek przeciskamy przez praskę i dorzucamy do mielonego mięsa. Doprawiamy go jajkiem, bułką tartą, przyprawami, pieprzem i solą. Dokładnie wyrabiamy mięso.
Keksówkę dokładnie smarujemy tłuszczem. Do połowy wykładamy ją mięsem, następnie na środku układamy obrane ugotowane na twardo jajka, przykrywamy je resztą mięsa, dociskamy i formujemy.
Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w 180°C około 60 minut.
Gotową pieczeń możemy podawać zarówno na gorąco jak i na zimno w towarzystwie sosów lub dipów.
Smacznego 😉