Jesień już w pełni! Za co ją lubicie? Ja uwielbiam ją przede wszystkim za cudowne warzywa i owoce. Uwielbiam dynie, kapustę, jabłka, gruszki i śliwki, a tych o tej porze roku nie brakuje 😀 Na jesienne chłodne dni świetnie sprawdzi się rozgrzewający krem z pieczonej dyni i papryki. Pyszny, aromatyczny, o cudownym kolorze, … no cóż mogłabym wyliczać tak długo. Najlepiej jak sami go spróbujecie 🙂
Rozgrzewający krem z pieczonej dyni i papryki
Składniki:
- 1 dynia piżmowa (około 2 kg)
- 2-3 papryki czerwone
- 2 średnie ugotowane ziemniaki
- około 1,5 litr bulionu
- łyżeczka płatków chili
- 2 łyżki oleju/oliwy
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki śmietany 30%
Dodatkowo:
- pestki dyni
- grzanki
Najpierw dynię dzielimy na pół i usuwamy pestki. Następnie kroimy ją na mniejsze kawałki (wraz ze skórką). Paprykę dzielimy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Pokrojoną dynię i paprykę układamy na blaszce do pieczenia skrapiamy olejem/oliwą. Paprykę układamy skórą do góry. Warzywa wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 1 godzinę w 180°.
Następnie obieramy warzywa ze skóry. Wrzucamy je do blendera wraz z ugotowanymi ziemniakami i miksujemy na gładką masę.
Zupę przelewamy do garnka, dodajemy bulion (jeśli wolicie bardziej rzadki krem dodajecie go więcej), chili i gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Na koniec dodajemy masło, śmietankę i dokładnie mieszamy.
W między czasie na suchej patelni podprażamy pestki dyni i przygotowujemy grzanki.
Zupę podajemy gorącą z pestkami dyni i grzankami.
Smacznego 😉
Bardzo lubię krem z dyni! Mój nie wygląda tak dobrze 🙁 Zapisuję przepis – wypróbuję!
Kolor jest tak intensywny dzięki dużej ilości dyni i dodatku papryki 😉