Owsiane kruche ciasteczka z żurawiną i migdałami to domowa wersja popularnych owsianych ciastek „śniadaniowych”. W domowej wersji możemy poszaleć z dodatkami 😀 Ja nie przepadam za rodzynkami, więc użyłam mojej ukochanej suszonej żurawiny, która w tych ciasteczkach sprawdziła się genialnie.
Owsiane kruche ciasteczka z żurawiną i migdałami
Składniki:
- 200 g masła/margaryny (w temperaturze pokojowej)
- 3/4 szklanki cukru
- opakowanie cukru wanilinowego
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
- 100 g suszonej żurawiny (u mnie Helio)
- 100 g obranych migdałów (u mnie Helio)
Żurawinę i migdały kroimy na mniejsze kawałki.
Masło/margarynę ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą i gładką masę. Następnie dodajemy jajko i ucieramy. Później przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy do masy i mieszamy do połączenia składników. Na koniec dodajemy płatki owsiane, żurawinę i migdały. Mieszamy tylko do połączenia składników.
Z ciasta formujemy kulki, wielkości orzechów włoskich, które następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy formując płaskie ciasteczka.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C z termoobiegiem około 15-20 minut, aż się ładnie zezłocą.
Gotowe pozostawiamy do wystudzenia.
Smacznego 😉