Bardzo szybka i prosta w przygotowaniu przekąska. Trójkąciki z ciasta francuskiego ze szpinakiem są przepyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnie pasują do wszelkiego rodzaju dipów i sosów. Z poniższego przepisu wychodzi 12 dużych trójkącików, ale ich wielkość zależy tylko od Was.
Trójkąciki z ciasta francuskiego ze szpinakiem
Składniki:
- 1 duże ciasto francuskie (375 g)
- 225 g mrożonego szpinaku
- 130 g sera sałatkowo-kanapkowego lub fety
- 2 łyżki śmietany 18%
- ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 jajko
- pieprz
- sól
Na początku rozgrzewamy patelnię. Wrzucamy na nią masło i posiekany czosnek. Chwilę smażymy, a później dodajemy mrożony szpinak. Smażymy aż cały płyn odparuje. Następnie dodajemy śmietanę, ser i doprawiamy pieprzem oraz ewentualnie solą. Farsz zostawiamy do przestudzenia.
Ciasto kroimy w kwadraty, na każdym z nich układamy farsz i sklejamy boki tworząc trójkąt. Następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozkłóconym jajkiem.
Pieczemy w 180°C z termoobiegiem około 25-30 minut, aż trójkąciki się zezłocą.
Podajemy w towarzystwie dipów, np. czosnkowego lub tzatzików.
Smacznego 😉