Dzisiaj będzie pikantnie 😉 Sałatka z polędwicą w pieprzu i popcornem to fantastyczna i pikantna propozycja na przykład na romantyczną kolację. Ponoć pikantne potrawy to afrodyzjaki 😀 Zatem sprawdzi się świetnie na zbliżające się Walentynki. Oprócz polędwicy w pieprzu drugim pikantnym akcentem jest popcorn (koniecznie kupcie ten mocnooo pikantny, bo sprawdza się genialnie).
Sałatka z polędwicą w pieprzu i popcornem
Składniki:
- około 100 g mixu sałat (u mnie szpinak, rukola, dwa kolory botwinki, roszponka)
- około 250 g polędwicy wieprzowej
- 15 g pieprzu kolorowego
- garść pomidorków koktajlowych
- 100 g sera cheddar
- duża garść popcornu pikantnego Helio
- łyżka masła klarowanego/oleju
- sól
Dressing:
- 5 łyżek oliwy oleju
- łyżeczki musztardy dijon
- łyżeczka miodu
- łyżka soku z cytryny
- sól
Na początku rozpoczynamy od polędwiczki. Pieprz rozgniatamy w moździerzu lub grubo mielimy w młynku. Następnie mięso obieramy z błon, doprawiamy solą i dokładnie obsypujemy pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane/olej. Wrzucamy mięso i smażymy je na złoty kolor z każdej strony. Po tym czasie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy tłuszczem ze smażenia, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 30-35 minut. Później upieczoną polędwiczkę wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do ostudzenia. Zimną kroimy na cienkie plasterki.
Pomidorki kroimy na połówki lub w ćwiartki, natomiast ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Składniki na dressing dokładnie mieszamy.
Do miski wrzucamy umyte i osuszone sałaty. Posypujemy startym serem, układamy mięso i pomidorki.
Na koniec przed podaniem polewamy dressingiem i posypujemy popcornem.
Smacznego 😉