Kolejna odsłona sałatki makaronowej. Tym razem sałatka makaronowa z tuńczykiem. Pyszna, sycąca i idealna na kolację, a następnego dnia świetnie sprawdzi się do pudełka do pracy lub na lunch do szkoły. Jeśli nie jesteście fanami tuńczyka możecie wykorzystać inną rybkę np. wędzoną makrelę lub wędzonego na ciepło tuńczyka.
Sałatka makaronowa z tuńczykiem
Składniki:
- 200 g małych świderek (lub innego makaronu)
- 4 ogórki kiszone
- 4 jajka
- 1 puszka kukurydzy
- 2 puszki tuńczyka (340 g)
- 4 łyżki majonezu
- 2-3 łyżki śmietany 18%
- pieprz
- sól
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy, a następnie pozostawiamy do przestudzenia.
Ogórki i jajka kroimy w kostkę, a kukurydzę i tuńczyka odsączamy z zalewy. Wszystko wrzucamy do miski. Dokładamy makaron. Poźniej dodajemy majonez i śmietanę, a następnie doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
Smacznego 😉
Niedawno jadłam taką z ryżem, ale z makaronem jeszcze nie próbowałam. Zapisuję sobie ten przepis 😉
O tak z ryżem też często robię 🙂 i w sumie sama nie wiem która wersja lepsza XD
Zapisuję sobie ten przepis, bo makaron musi być naprawdę pyszny 🙂
Dziękuję 😉