Brioszka (briosza) to francuski drożdżowy wypiek. Charakteryzuje się dużą zawartością masła i długim czasem wyrastania. Ja swoją wzbogaciłam o mieszankę keksową. Brioszka z bakaliami to wypiek, który będzie świetny zarówno na słodkie śniadania, jak i do popołudniowej kawki. Ten przepis znalazłam w książce o kuchni francuskiej. Spodobały mi się składniki i sposób wyrastania ciasta. Wypiek jest puszysty, bardzo maślany i smaczny 😉
Brioszka z bakaliami
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 6 jajek
- 100 ml ciepłego mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki cukru pudru
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
- 300 g bakalii (u mnie mieszanka keksowa Helio)
- szczypta soli
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
Na początku drożdże rozrabiamy z cukrem. Gdy rozpuszczą się całkowicie dodajemy ciepłe mleko i odstawiamy zaczyn na 10 minut, żeby zaczął pracować.
Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy cukier puder, sól, jajka i drożdże. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Najlepiej użyć do tego dobrego robota kuchennego z hakiem. Ciasto wyrabiamy co najmniej przez 15 minut. Następnie cały czas wyrabiając ciasto dodajemy po kawałku masła za każdym razem zagniatamy je aż ciasto całkowicie „pochłonie” tłuszcz. Tu również najlepiej sprawdzi się robot kuchenny z hakiem. Przy ostatnim kawałku masła dodajemy również bakalie. Dobrze zagniecione i gładkie ciasto podsypujemy mąką, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny.
Po tym czasie uderzamy je pięścią w celu odgazowania. Przekładamy do podsypanej mąką miski, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki (min. 6 godzin).
Rano formujemy z ciasta kilka kulek, które umieszczamy w formie (u mnie wysmarowana masłem i obsypana bułką tartą forma na babkę). Później przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę do podrośnięcia.
Brioszkę pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku do 180°C (z termoobiegiem) przez około 50 minut. Gotową pozostawiamy do wystudzenia.
Na koniec przed podaniem obsypujemy ją cukrem pudrem.
Smacznego 😉