Torty nie są moją mocną i ulubioną dyscypliną cukierniczą ;D Zdecydowanie wolę zlecić ich przygotowanie mojej mamie, ponieważ jest ona istną mistrzynią tortów. Jej torty zawsze są przede wszystkim oryginalne, zawierają kilka smaków i co najważniejsze są przepyszne, co potwierdza cała moja rodzinka i znajomi. W związku z tym mama już tradycyjnie piecze torty na każdą rodzinną imprezę. Poniżej znajdziecie przepis na jej ostatnie dzieło tort z kokosową wkładką i masą budyniową, a zatem jest idealną alternatywą dla klasycznych tortów opartych na kremówce 😉
Tort z kokosową wkładką i masą budyniową
Składniki:
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- opakowanie cukru wanilinowego
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia (można pominąć)
Ciasto kokosowe:
- 5 białek
- 200 g cukru
- 200 g wiórek kokosowych (u mnie Helio)
Masa budyniowa:
- 1 litr mleka
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
- 5 żółtek
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 400 g masła (w temperaturze pokojowej)
- 12 – 14 łyżek cukru
- 3 łyżki nutelli
- 1 łyżka adwokatu
Dodatkowo:
- czekoladowa polewa Helio
- kolorowe bratki
Średnica tortownicy 26 cm.
Najpierw robimy biszkopt dokładnie według TEGO przepisu.
Następnie przygotowujemy ciasto kokosowe. Białka ubijamy na sztywno. Później dodajemy do nich cukier i dokładnie ucieramy aż cukier całkowicie się rozpuści. Na koniec dodajemy kokos i dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy do tortownicy (spód wyłóżcie papierem do pieczenia), a następnie pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w 150°C z termoobiegiem (170°C bez termoobiegu) około 30 minut. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Póżniej przygotowujemy masy. Połowę mleka z cukrem zagotowujemy, aż cukier się rozpuści. Do drugiej połowy mleka dodajemy budynie, żółtka i obie mąki, całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy je do gotującego się mleka. Chwilę podgrzewamy, cały czas energicznie mieszając żeby się nie przypaliło. Kiedy składniki się połączą i zgęstnieją masę przykrywamy folią spożywczą i odkładamy w zimne miejsce. Masa musi całkowicie ostygnąć.
Następnie ucieramy masło na jasną masę. Dodajemy do niego stopniowo budyń i dokładnie ucieramy. Na koniec dzielimy ją na dwie równe części.
Do jednej z nich dodajemy adwokat, a do drugiej nutelli i dokładnie mieszamy. Masy nie są bardzo słodkie więc spróbujcie je i ewentualnie dosłodźcie cukrem pudrem jeśli lubicie bardziej słodkie 😉
Biszkopt przecinamy na pół. Smarujemy ciemną masą (około 1/3 zostawiając trochę do dekoracji). Następnie przykrywamy ciastem kokosowym, które następnie smarujemy jasną masą (tu również około 1/3 zostawiamy do dekoracji). Całość przykrywamy drugą połową biszkoptu. Boki tortu smarujemy ciemną masą i ładnie wyrównujemy, a później górę pokrywamy jasną masą. Polewę czekoladową rozpuszczamy i zostawiamy do wystudzenia. Dekorujemy nią górę tortu. Na koniec ozdabiamy świeżymi kwiatkami bratków.
Tort pozostawiamy na kilka godzin w lodówce do zastygnięcia.
Smacznego 😉
Ale mi narobiłaś smaka. Bardzo lubię wszystko co ma kokosowy smak 🙂
Oj to zachęcam do spróbowania Placka kokosowego jest cudowny! Wiem zdjęcie nie zachwyca (jedno z pierwszych które robiłam) ale naprawdę warto go spróbować 😀
Ten torcik wygląda naprawdę apetycznie. Szukam właśnie takich pyszności!
Bardzo dziękuję 🙂
Ale pyszne cudo!