Dzisiaj zdrowo, fit i zielono, czyli surówka z kapusty pekińskiej, jarmużu, marchewki i jabłka, która podbiła ostatnio moje serce. Jest nie tylko zdrowa, ale i genialnie pasuje do dań z kurczaka! Chodź podejrzewam, że z wieprzowym lub wołowym sosem też jest pyszna. Co tu dużo mówić, koniecznie jej spróbujcie, a zapewniam, że zagości na stałe w Waszym menu 😀
Surówka z kapusty pekińskiej, jarmużu, marchewki i jabłka
Składniki:
- 1/2 małej kapusty penińskiej (lub 1/3 dużej)
- około 100 g świeżego jarmużu
- 2 średnie marchewki
- 1 duże jabłko
- około 200 – 250 g jogurtu naturalnego lub greckiego
- 2 łyżeczki cukru
- sól
Na początku siekamy kapustę. Jarmuż dokładnie myjemy, odcinamy większe stwardniałe kawałki, a następnie kroimy w małe kawałki. Marchewki i jabłko obieramy. Później ścieramy je na tarce o dużych oczkach.
Wszystkie składniki łączymy w misce, dodajemy jogurt, cukier, sól i dokładnie mieszamy.
Smacznego 😉
Dawno nie jadłam kapusty pekińskiej! Właśnie szukałam jakiś kapuścianych pyszności i świetnie trafiłam 🙂
Tą surówkę szczególnie polecam. Jest inna niż wszystkie i przepyszna 😀
Wczoraj zrobiłam tę sałatkę na obiad! Wyszła naprawdę pyszna 🙂
🙂 Bardzo się cieszę.