Sakiewki z kurczakiem i zielonymi warzywami to świetny pomysł zarówno na obiad, kolację, jak i na przystawkę. Połączenie ciasta francuskiego i kurczaka, jak wiadomo, zawsze genialnie smakuje 🙂 Do tego cukinia, groszek, zielone szparagi i domowe pesto – po prostu pycha! Całość szybka i prosta w przygotowaniu 😉
Sakiewki z kurczakiem i zielonymi warzywami
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2-3 piersi z kurczaka
- szklanka mrożonego zielonego groszku
- 1 mała cukinia
- około 6 zielonych szparagów
- 3-4 łyżki zielonego pesto (najlepiej domowego)
- 250 ml śmietanki 30 %
- 1 łyżka oleju
- czosnek granulowany
- pieprz
- sól
Na początku czyścimy kurczaka i kroimy w małą kostkę. Doprawiamy czosnkiem granulowanym, pieprzem i solą. Następnie obsmażamy go na łyżce oleju na złoty kolor.
W międzyczasie kroimy cukinie w półplasterki i odrywamy zdrewniałe końce szparagów.
Mięso zalewamy śmietaną i dodajemy groszek. Później dusimy na średnim ogniu, aż płyn zmniejszy swoją objętość i zgęstnieje. Pod koniec duszenia dodajemy cukinię.
Ciasto francuskie kroimy, tak aby powstało 6 równych kwadratów. Każdy z nich smarujemy łyżeczką pesto. Następnie nakładamy farsz z kurczaka. Na samym końcu, na górze układamy szparaga. Końce ciasta sklejamy tworząc sakiewkę.
Następnie sakiewki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do gorącego piekarnika. Pieczemy około 40 minut w 160°C, aż ładnie się zezłocą.
Smacznego 😉
Mmm! Sakiewek w takiej odsłonie nie miałam jeszcze okazji spróbować – brzmi naprawdę dobrze 🙂
Dziękuję 😉