Rolada z indyka ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami

Indyk zdecydowanie nie jest moim ulubionym mięsem, jednak w tym wydaniu zdecydowanie go polubiłam. Rolada z indyka ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami skusiła mnie głównie ze względów wizualnych 😉 Jednak nie tylko ładnie wygląda, bo i smakuje fenomenalnie! Zarówno na ciepło, jak i na zimno. Z jednej porcji wychodzi dość duża rolada, więc część z niej zjedliśmy na obiad, a druga część posłużyła jak wędlina do chleba.

Rolada z indyka ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami

Rolada z indyka ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami

Składniki:

  • około 800 g – 1 kg filetu z indyka w jednym kawałku
  • około 200 – 250 g rozdrobnionego szpinaku
  • 150 g sera feta lub a’la feta
  • 150 g wędzonego boczku w cienkich plasterkach
  • 5-6 pomidorów suszonych z zalewy
  • łyżka masła klarowanego
  • czosnek granulowany lub świeży
  • pieprz
  • sól

Na początku rozgrzewamy patelnię. Wrzucamy na nią masło klarowane i mrożony szpinak. Smażymy 10-15 minut. Pod koniec doprawiamy czosnkiem, pieprzem i solą.

Następnie filet obieramy z błonek i delikatnie nacinamy w poprzek, ale nie przecinając go do końca. Mięso rozkładamy, przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy tłuczkiem na grubość około 1 cm uważając, żeby nie zrobić w nim dziury. Później doprawiamy czosnkiem, pieprzem i solą. Na jednym z końców układamy pasek pokrojonej w długie słupki fety, pasek suszonych pomidorów i szpinaku. Następnie mięso ściśle zwijamy. Później boki rolady spinamy wykałaczkami. Całość zawijamy w plastry boczku.

Mięso przekładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy w 180°C przez około 50 – 55 minut. Następnie odstawiamy na 10 minut, żeby odpoczęło.

Smacznego 😉

Rolada z indyka ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami

Rolada z indyka ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.