Duszone żeberka 

Duszone żeberka to takie danie, które smakuje nawet tym, który generalnie żeberek nie lubią. Tak było w przypadku mojego narzeczonego 🙂 Zapierał się, że on żeberek nie lubi w żadnej postaci. Kiedy po raz pierwszy spróbował tych miękkich, duszonych w niewielkiej ilości sosu żeberek polubił je tak bardzo, że tez musze je przygotowywać przynajmniej raz w miesiącu 😀 Wydaje mi się, że to najlepsza rekomendacja! 

Duszone żeberka 

Duszone żeberka

Składniki:

  • około 1 kg mięsnych żeberek wieprzowych
  • 2-3 łyżki smalcu/oleju
  • gałązka rozmarynu
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 1 większa papryczka chilli (może być suszona)
  • pieprz
  • sól

Najpierw dzielimy żeberka na małe mniej więcej takie same kawałki. Następnie mięso doprawiamy pieprzem i solą. Dobrze nacieramy je przyprawami.

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Na rozgrzany wrzucamy mięso i obsmażamy go z każdej strony na ładny złoty kolor. Następnie zalewamy je niewielką ilością wody (tylko tyle żeby przykryła dno patelki – około 100 – 150 ml). Później dodajemy ząbki czosnku, chilli, rozmaryn i listki laurowe. Następnie przykrywamy i zmniejszamy ogień na średni. Żeberka dusimy przez około godzinę, aż będą bardzo miękkie. W tym czasie kilkukrotnie je przewracamy. Podczas duszenia mięso cały czas musi mieć trochę wody na dnie patelni, więc sprawdzajcie czy nie wyparowała i w razie potrzeby dolewajcie.

Gotowe najlepiej smakują z kiszoną kapustą i pieczonymi ziemniaczkami lub leniwymi.

Smacznego 😉

Duszone żeberka 

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.