Dziś będzie na słodko 😀 Babeczki z kremem z mlecznej czekolady to świetna propozycja na urodziny, czy inne przyjęcie nie tylko dla dzieci. Ja upiekłam je z myślą o dorosłych i znikła w mgnieniu oka 😉
Babeczki z kremem z mlecznej czekolady
Składniki:
- 360 g mąki
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g szklanki cukru
- opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
- 100 g masła
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 1 łyżka kakao
- 70 g groszków czekoladowych (lub posiekanej gorzkiej czekolady)
Krem:
- 500 ml śmietanki 30% (dobrze schłodzonej)
- 250 g serka mascarpone (dobrze schłodzonego)
- 200 g mlecznej czekolady (u mnie milka)
- utrwalacz do śmietany
Dodatkowo:
- ulubiona czekolada, wafelek do dekoracji
Na początku czekoladę łamiemy na kostki, wrzucamy do 250 ml śmietany i podgrzewamy na małym ogniu do momentu aż czekolada się całkowicie rozpuści. Pamiętajcie jednak, żeby nie dopuścić do zagotowania śmietany. Tak przygotowany krem przykrywamy i wkładamy do lodówki do całkowitego schłodzenia, najlepiej na całą noc.
Babeczki rozpoczynamy od rozpuszczenia masła. Następnie dodajemy do niego zimne mleko, mieszamy i czekamy aż płyn się wystudzi. Później do zimnego dodajemy jajka i wszystko dokładnie miksujemy. Do ciasta przesiewamy mąkę, następnie dodajemy proszek do pieczenia, kakao, cukier i cukier wanilinowy. Dokładnie ucieramy, a pod koniec dodajemy groszki czekoladowe/posiekaną czekoladę.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Wypełniamy je w 3/4 wysokości ciastem. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w 180° (z termoobiegiem) około 40 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowe wyciągamy z formy i studzimy.
Kiedy babeczki są już wystudzone możemy kończyć krem. W misce ubijamy resztę śmietanki (250 ml). Kiedy jest lekko ubita (ale jeszcze nie na sztywno) dodajemy serek mascarpone i wszystko chwilę mieszamy na gładki krem. Następnie wyciągamy z lodówki śmietanę z czekoladą i ucieramy aż zgęstnieje, pod koniec dodając utrwalacz do śmietany. Krem czekoladowy dodajemy do śmietanki z mascarpone i mieszamy chwilę delikatnie tylko do połączenia składników.
Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy go na babeczki. Na koniec dekorujemy je kawałkami czekolady lub batonika czekoladowego.
Smacznego 😉
Ależ pięknie podane. Krem brzmi bardzo smakowicie.
Dziękuję za miłe słowa 🙂