Niesamowicie łatwy i pyszny paprykowy kurczak z warzywami. Do przepisu możecie użyć zarówno nóżek, jak i udek z kurczaka. Danie jest kolorowe i praktycznie robi się samo. Wystarczy zamarynować kurczaka, pokroić warzywa i wstawić do piekarnika. Ja użyłam tylko papryki i cukinii, ale możecie dorzucić pomidorki koktajlowe, bakłażana, czy brokuła. W każdej z wersji danie będzie równie smaczne.
Paprykowy kurczak z warzywami
Składniki:
- 6 nóżek lub udek z kurczaka
- papryka żółta
- papryka czerwona
- mała cukinia
- kilka igiełek świeżego rozmarynu
- łyżka miodu
Marynata:
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 i 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
- łyżeczka papryki ostrej
- 1/2 łyżeczki chilli lub pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1-2 łyżki octu balsamicznego
- pieprz
- sól
Na początku nacinamy w kilku miejscach mięso. Następnie mieszamy przyprawy: paprykę słodką i ostrą, chilli, czosnek, kurkumę, ziele angielskie, pieprz i sól. Dokładnie obtaczamy kurczaka w przyprawach, dolewamy oliwę i ocet. Później dokładnie wszystko mieszamy i odstawiamy na minimum godzinę do lodówki (można zostawić na całą noc).
W tym czasie usuwamy z papryk gniazda nasienne i kroimy ją w paseczki. Cukinię natomiast kroimy w półplasterki.
Zamarynowanego kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w 180°C (z termoobiegiem) około 45 minut. W tym czasie, jeśli używamy nóżek, kilkukrotnie obracamy mięso. Po tym czasie polewamy kurczaka miodem, posypujemy rozmarynem i zasypujemy warzywami. Następnie wstawiamy do piekarnika na kolejne 20-25 minut. W trakcie pieczenia możemy kilka razy delikatnie przemieszać potrawę.
Idealnym dodatkiem będzie ryż lub leniwe.
Smacznego 😉
Wygląda przepysznie! Dodaje do listy kolejnych obiadów na kwarantannie 🙂
Dziękuję 🙂