Zbliża się Halloween, więc ulegając modzie na halloweenowe przysmaki przygotowałam dla Was odświeżony przepis na babeczki z cukrowym szkłem. W zamyśle dekoracja miała przypominać krew 😀 ale nie przepadam za wiśniową galaretką, która w tej roli sprawdziła by się duże lepiej. Ja postawiłam na galaretkę truskawkową, która krwi nie przypomina, ale smakuje wybornie!
Babeczki z cukrowym szkłem
12 sztuk
Składniki:
Ciasto:
- 165 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 160 g masła
- 120 g cukru
- 3 jajka
- kilka kropel czerwonego barwnika
- kilka łyżek konfitury truskawkowej (najlepiej takiej z kawałkami owoców)
Cukrowe szkło:
- 1/2 szklanki cukru
- 25 ml wody
Krem:
- 250 ml śmietanki kremówki (ja użyłam 36%)
- 250 g serka mascarpone
- śmietanfix
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- galaretka truskawkowa lub wiśniowa
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Najpierw ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Dodajemy do niego jajka, pojedynczo, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Po zmiksowaniu masy z jajkami dodajemy suche składniki. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia przez sitko. Następnie wszytko miksujemy na niskich obrotach lub mieszamy łyżką. Papilotki napełniamy w połowie ciastem, następnie dodajemy łyżeczkę konfitury i wszystko przykrywamy ciastem. Pieczemy w 160°C z termoobiegiem przez około 20-30 minut do tzn. suchego patyczka.
W czasie kiedy pieką się nasze babeczki, przygotowujemy cukrowe szkło. Cukier i wodę zagotowujemy w małym garnku. NIE MIESZAMY ANI RAZU!!! Zmniejszamy ogień i za pomocą termometru cukierniczego doprowadzamy płyn do 150°C. Płyn wylewamy na płaską blachę lub płaskiego naczynia wysmarowanego olejem lub wyłożone papierem do pieczenia. Rozprowadzamy go na grubość 2-3 mm i pozostawiamy do wystudzenia. Jak nasze szkło będzie zimne możemy je połamać na mniejsze kawałki.
Kiedy babeczki są już wystudzone zajmujemy się dekoracją i kremem. Galaretkę rozpuszczamy w około 400 ml gorącej wody i wstawiamy w zimne miejsce do lekkiego stężenia. Śmietankę ubijamy na prawie sztywno, pod koniec dodajemy śmietanfix i cukier puder. Następnie dodajemy serek i chwilę ucieramy do uzyskania gładkiego kremu. Pamiętajcie, nie zbyt długo bo może się zważyć. Przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy wystudzone babeczki. Krem dekorujemy lekko stężałą galaretką.
Przechowujemy w zimnym miejscu. Przed podaniem dekorujemy cukrowym szkłem.
Smacznego:)