Pulpeciki w sosie koperkowym to bardzo klasyczny i prosty przepis. Uwielbiam go za to, że jest łatwy do przygotowania i zawsze smakuje genialnie. Kiedy nadchodzą chłodniejsze dni, takie pożywne dania są jak znalazł. Dodatkowo w pulpeciku można przemycić trochę warzyw, ja do swoich zawsze dodaję marchewkę, ale zarówno pietruszka, seler, dynia, papryka czy cukinia sprawdzą się genialnie. To jakiego mięsa użyjecie, również zależy od Was, u mnie akurat jest wieprzowina, ale kurczak, czy indyk również się sprawdzi. Przepis można zatem dowolnie modyfikować i dopasować do swoich upodobań i smaków. 😉
Pulpeciki w sosie koperkowym
Składniki:
- 500 g mielonej wieprzowiny
- duża marchewka
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- ząbek czosnku
- mąka pszenna do obtoczenia pulpecików
- 2 łyżki oleju
- 2 liście laurowe
- pęczek koperku
- 3 łyżki śmietany 18%
- pieprz
- sól
Rozpoczynamy od przygotowania mięsa. Najpierw obieramy marchewkę i ścieramy ją na tarce o dużych oczkach. Dodajemy ją do mięsa. Następnie dodajemy jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą, doprawiamy solą i pieprzem. Mięso dokładnie wyrabiamy, aż wszystkie składniki dobrze się wymieszają. Później z mięsnej masy formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Każdy z nich, osobno obtaczamy w mące.
W wysokiej i dużej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy na niego pulpeciki i obsmażamy je z każdej strony na brązowy kolor. Zmniejszamy ogień i zalewamy mięso bulionem/wodą, tak żeby płyn przykrył mięso (około 1 litra). Następnie dorzucamy liście laurowe, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu około 40 minut.
Po tym czasie usuwamy liście laurowe z sosu. Dodajemy posiekany drobno koperek. Następnie do śmietany dodajemy dwie łyżki mąki i około pół szklanki gorącego sosu. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy do reszty sosu. Mieszamy i pozostawiamy do zagotowania.
Pulpeciki najlepiej smakują w towarzystwie wszelkiego rodzaju kasz oraz klusek.
Smacznego 😉