Sałatka z brokułem i tortellini świetnie sprawdzi się jako lunch do pracy. Jest nie tylko bardzo smaczna i pożywna, ale również kolorowa. To motywuje do działania. Dodatkowo zawiera dużo warzyw, a te szczególnie teraz są nam bardzo potrzebne. Ostatnio, kiedy pakowałam ją do pracy to już nie mogłam się doczekać kiedy będę mogła ją zjeść – to też jakaś motywacja kiedy rano nieszczególnie możecie się ogarnąć do pracy XD
Sałatka z brokułem i tortellini
Składniki:
- 1 brokuł
- około 125 g tortellini z prosciutto lub serowych
- 1/2 ogórka szklarniowego
- 4 duże rzodkiewki
- 3 jajka ugotowane na twardo
Sos/dressing:
- 2 łyżki majonezu
- 3-4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- pieprz
- sól
Na początku zajmujemy się brokułem. Dzielimy go na średniej wielkości różyczki i następnie wrzucamy go do gotującej się wody. Gotujemy krótko, żeby był lekko twardy. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i pozostawimy do odcieknięcia.
Tortellini gotujemy al dente. Odcedzamy i pozostawiamy do wystudzenia.
Następnie kroimy ogórka w półplasterki, a rzodkiewki w plasterki. Warzywa wrzucamy do miski, dodajemy brokuła i tortellini.
Przygotowujemy sos. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i polewamy warzywa. Delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone w ćwiartki jajka.
Smacznego 😉