Pieczony camembert z paróweczkami w cieście francuskim 

Pamiętacie zapiekany camembert ze skrętkami drożdżowymi? Przepis bardzo się Wam spodobał dlatego postanowiłam przygotować coś podobnego, ale w uproszczonej wersji – czyli bez wyrabiania ciast i skomplikowanego skręcania 😀 . Pieczony camembert z paróweczkami w cieście francuskim to kolejna fenomenalna przystawka na przyjęcia ze znajomymi. Prosta w przygotowaniu, a wygląda bardzo efektownie. Każdy fan camemberta będzie w siódmym niebie 😉 . 

Pieczony camembert z paróweczkami w cieście francuskim 

Pieczony camembert z paróweczkami w cieście francuskim 

Składniki:

  • 1 ser camembert w drewnianym opakowaniu
  • 6-8 parówek
  • duże opakowanie ciasta francuskiego (375 g)
  • 1/2 papryczki chili
  • sezam (u mnie biały i czarny)
  • 1 rozkłócone jajko
  • około 1 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • świeżo mielony pieprz

Rozpoczynamy od przygotowania sera. Papryczkę chili drobno siekamy. Następnie wyciągamy ser z opakowania, odcinamy jego górę i dodajemy posiekaną papryczkę, natkę pietruszki i świeżo mielony pieprz. Ser przykrywamy i umieszczamy spowrotem w drewnianym pudełku (dzięki temu nie wypłynie). Później kładziemy go na środku wyłożonej papierem do pieczenia blachy.

Pieczony camembert z paróweczkami w cieście francuskim 

Następnie zabieramy się za parówki. Każdą z nich dzielimy na 4 mniejsze kawałki. Później rozwijamy ciasto francuskie i wycinamy z niego paski o szerokości naszych kawałków parówek i około 6 cm długości. Każdą parówkę owijamy w ciasto i układamy dookoła sera w dwóch rzędach – nie muszą być dokładnie i ładnie poukładane, u mnie niektóre były po skosie i dzięki temu potrawa ładniej wyglądała.

Pieczony camembert z paróweczkami w cieście francuskim 

Parówki w cieście smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy sezamem. 

Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C z termoobiegiem i pieczemy około 30-35 minut, aż ładnie się zezłocą.

Podajemy gorące, najlepiej w towarzystwie dobrego wina 😀

Smacznego 😉

Pieczony camembert z paróweczkami w cieście francuskim 

2 komentarzy

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.