Krewetki w sosie maślano-czosnkowym

Kochani, walentynki tuż, tuż więc mam dla Was pyszny przepis na ten wyjątkowy dzień 😉 Krewetki w sosie maślano-czosnkowym możecie podać zarówno jako przystawkę, jak również jako danie główne. Jeśli wybieracie drugą opcję wystarczy przygotować danie z podwójnej porcji 😛

Zapraszam po inne walentynkowe inspiracje na słono i na słodko.

Krewetki w sosie maślano-czosnkowym

Krewetki w sosie maślano-czosnkowym

Składniki:

  • 250 g krewetek
  • około 100 g masła
  • papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • dodatkowo świeża bagietka

Rozpoczynamy od rozmrożenia krewetek (jeśli kupiliśmy mrożone) lub od ściągnięcia pancerza i oczyszczenia (jeśli kupiliście świeże). Następnie siekamy drobno czosnek, papryczkę chili oraz natkę pietruszki.

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dorzucamy papryczkę i czosnek. Chwilę smażymy uważając, żeby nie spalić czosnku. Następnie dodajemy krewetki. Smażymy je około 2 minut z każdej strony. Pod koniec dodajemy masło i natkę pietruszki oraz doprawiamy solą. Całość dokładnie mieszamy.

Gotowe krewetki podajemy ze świeżą bagietką i kieliszkiem dobrego wina.

Smacznego 😉

Krewetki w sosie maślano-czosnkowym

Krewetki w sosie maślano-czosnkowym

4 komentarzy

  1. Świetny i prosty przepis 😀 Obawiałam się trochę tej papryczki chili, ale zupełnie bez potrzeby. Jak dla mnie papryczka nadała ciekawy charakter całemu daniu. Bardzo mi smakowało 😀

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.