Już są! Jak tylko zobaczyłam świeże szparagi w sklepie nie mogłam się powstrzymać, żeby ich nie kupić. 🙂 Przygotowałam z nich tartę. Francuska tarta z beszamelem i szparagami to bardzo proste i szybkie rozwiązanie na kolację lub przyjęcie. Połączenie szparag i beszamelu to zawsze strzał w dziesiątkę, do tego chrupiące ciasto francuskie i ser – aż ślinka cieknie.
Francuska tarta z beszamelem i szparagami
Składniki:
- ciasto francuskie (275 g)
- pęczek zielonych szparag (około 16 szt)
- 1/2 sera camembert (60 g)
- garść startego sera mozzarella (1/2 kulki)
- garść pomidorków koktajlowych
- łyżka posiekanej natki pietruszki
Sos beszamel:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 375 ml mleka (1 i 1/2 szklanki)
- czosnek granulowany
- sól
Najpierw w rondelku o grubym dnie roztapiamy masło i dodajemy mąkę. Cały czas mieszamy i zasmażamy aż powstanie gładka masła. Następnie stopniowo wlewamy zimne mleko, cały czas mieszamy aby nie powstały grudki. Doprawiamy solą i czosnkiem. Mieszamy i gotujemy kilka minut, aż sos zgęstnieje.
Później zajmujemy się szparagami i odrywamy zdrewniałe końce. Ser camembert kroimy w plasterki, które następnie kroimy na pół. Na koniec kroimy na pół pomidorki.
Następnie na cieście francuskim delikatnie wycinamy, tak żeby nie przeciąć ciasta na wylot, ramkę na około 1-1,5 cm, a środek delikatnie nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Robimy tak po to aby środek pozostał płaski, a boki ładnie wyrosły. Całość smarujemy sosem beszamel. Na sosie układamy szparagi, ser i pomidorki. Całość posypujemy startą mozarellą. Następnie na ciasto układamy podduszoną botwinkę. Później posypujemy pokrojonym w kostkę serem feta, lazurem, camembertem i pokrojoną w plasterki mozzarellą.
Pieczemy w 180°C z termoobiegiem przez 25 minut. Gotową posypujemy natką.
Smacznego 😉