Witajcie Kochani po krótkiej przerwie 🙂 Trochę mnie tu nie było i trochę się u mnie pozmieniało. Przerwa spowodowana była ślubem i wesele – a co za tym idzie sporą ilością rzeczy do ogarnięcia. Na szczęście wszystko się udało i wracam do Was wypoczęta, z nową energią i głową pełną pomysłów 😛 Po takiej przerwie oczywiście startujemy z przepisem na coś słodkiego – sernik na zimno z owocami.
Przepis szybki, bardzo prosty w wykonaniu i co najważniejsze bez pieczenia! Dodatkowo można go modyfikować w zależności od tego jakie właśnie dostaniemy owoce. Za każdym razem jest genialnie pyszny i trochę inny. Jeśli mamy truskawki/borówki możemy wybrać poniższą wersję. Jeśli dostaniemy czereśnie wystarczy kupić galaretkę wiśniową i już mamy zupełnie inny sernik 😀 w zimie genialnie sprawdzają się brzoskwinie w syropie i galaretka brzoskwiniowa.
Sernik na zimno z owocami
Składniki:
- 200 g ciastek maślanych
- 50 g masła
- 500 g zmielonego twarogu (ja użyłam sera w wiaderku)
- 4 galaretki – u mnie truskawkowe
- 250 ml śmietanki 30% lub 35%
- 3 łyżki cukru pudru
- sezonowe owoce – u mnie borówki
Średnica tortownicy 26 cm.
Rozpoczynamy od rozpuszczenia 2 galaretek w 500 ml gorącej wody. Pozostawiamy je do wystudzenia.
Następnie wykładamy dno tortownicy papierem do pieczenia. W blenderze rozdrabniamy ciasteczka i dodajemy do nich roztopione masło. Dokładnie mieszamy – w konsystencji powinny one przypominać wilgotny piasek 🙂 Tak przygotowanymi ciastkami wykładamy równo dno tortownicy.
Kiedy galaretki będą zimne rozpoczynamy przygotowania sernika. Do miski wlewamy śmietankę i ubijamy ją na sztywno pod koniec dodając cukier puder. Następnie dodajemy twaróg i wszystko dokładnie mieszamy. Do jednolitej masy sernikowej dolewamy zimną galaretkę, dokładnie mieszamy i przelewamy do tortownicy. Całość wkładamy do lodówki do stężenia. Pod koniec, kiedy sernik jeszcze nie jest do końca zastygnięty, układamy na nim owoce.
W czasie kiedy sernik jest w lodówce przygotowujemy galaretkę na górę sernika. Pozostałe 2 galaretki znowu rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody, odstawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia.
Kiedy masa serowa całkowicie zastygnie, a nasza galaretka będzie już tężeć wylewamy ją delikatnie na owoce i całość odstawiamy na noc do lodówki.
Smacznego 😉
To jest przepis na idealny sernik! 😀
Dziękuję 🙂
Sernik to mój faworyt jeśli chodzi o ciasta. Lubię go w różnych wersjach, ale w upalne dni moim ulubionym jest na zimno z owocami. Można go przyrządzić na różne sposoby, wybierając inne owoce i galaretkę. Zawsze wychodzi pyszny i orzeźwiający. Ja najbardziej lubię z dodatkiem borówek, ale wykorzystuję również inne owoce 🙂
Ja też go uwielbiam zwłaszcza z owocami sezonowymi 😀
Serniki w każdej postaci to idealny pomysł na niedzielne rodzinne spotkania. Najlepiej smakuje z kawą 🙂