Klasyczna szarlotka

Klasyczna szarlotka – jedno z najpopularnieszych ciast (jedno z moich ulubionych zaraz obok sernika i murzynka XD ). Ten przepis jest bardzo prosty i klasyczny. Piekę ją odkąd pamiętam zawsze smakuje wybornie! Kluczem do pysznej szarlotki są oczywiście jabłka – najlepiej wybrać te lekko kwaśne lub kwaśne, które nie puszczają dużo soku. Niestety nie podzielę się z Wami nazwą moich ulubionych jabłek, których zazwyczaj używam ponieważ są to owoce z sadu moich rodziców, a jabłoń ma już swoje lata i nikt nie pamięta jej gatunku 😉

W tej szarlotce znajdziecie idealnie kruche ciasto i wyczuwalne kawałki jabłek (nie trzeba ich ścierać, ani gotować na marmoladą 😉 )

Klasyczna szarlotka

Klasyczna szarlotka

Składniki:

  • 320 g mąki pszennej
  • 70 g cukru pudru
  • 16 g cukru wanilinowego (jedno opakowanie)
  • 2 żółtka
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g zimnego masła
  • 1 kg jabłek (lekko kwaśnych lub kwaśnych)
  • łyżka cukru
  • pół łyżeczki cynamonu (można pominąć)

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Wymiary formy 24 cm x 24 cm.

Rozpoczynamy od przesiania mąki. Następnie dodajemy cukier puder, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, żółtka i pokrojona na mniejsze kawałki masło. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Początkowo będzie ono dość sypkie, ale pod wpływem wyrabiania i ciepła rąk ciasto zacznie być jednolite. Jeśli z jakiś przyczyn Wasze cisto nie chce się „zagnieść” w jednolitą kulkę dodajcie łyżkę kwaśnej śmietany 18%.

Zagniecione ciasto owijamy folią spożywcza (lub woreczkiem) i wkładamy na pół godziny do lodówki.

Jabłka obieramy, dzielimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy je w plasterki. 

Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na pół – jedną z połówek wkładamy spowrotem do lodówki, a drugą wyklejamy dno formy. Ciasto nakłuwamy widelcem (żeby nie podniosło się w czasie podpiekania) – jeśli zostały Wam białka z jajek możecie lekko posmarować nimi ciasto. Następnie wstawiamy je do nagrzanego do 160°C (z termoobiegiem) piekarnika i podpiekamy przez 10 minut.

Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika i układamy na nim plasterki jabłek. Najpierw połowę jabłek, którą posypujemy cukrem i cynamonem, później drugą część, którą również posypujemy cukrem i cynamonem.

Z lodówki wyciągamy drugą połowę ciasta. Z ciast rwiemy małe kawałki i układamy je na górze szarlotki.

Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy w 160°C (z termoobiegiem) 60 minut, aż ciasto ładnie się zezłości.

Gotową wyciągamy i studzimy. Dopiero kiedy przestygnie posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego 😉

Klasyczna szarlotka

Klasyczna szarlotka

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.