Uwielbiam wszystkie ciasta z adwokatem 😀 Ponieważ jego smak bardzo kojarzy mi się właśnie z Bożym Narodzeniem, postanowiłam w tym roku przygotwać adwokatowy sernik. Oczywiście mając na uwadze zasadę święta bez sernika to nie święta, szukałam pomysłu czym w tym roku zaskoczyć rodzinę. Postawiłam właśnie na ten wypiek. Sernik jest kremowy z wyczuwalną nutą adwokatu, do tego kruchy spód, polewa czekoladowa i bita śmietana… Czego można chcieć więcej 😀
Adwokatowy sernik
Składniki:
Spód:
- 170 g kruchych ciasteczek (u mnie z firmy Brześć)
- 60 g masła
Sernik:
- 1 kg twarogu (trzykrotnie zmielonego lub takiego z wiaderka)
- 4 jajka
- 150 g cukru
- opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
- 2 budynie waniliowe
- 200 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 200 ml adwokatu
Dodatkowo:
- 160 g czekolady (u mnie deserowa, ale może być również mleczna)
- 200 ml śmietany kremówki 30% lub 36% (dobrze schłodzonej)
- płaska łyżka cukru pudru
- 1 utrwalacz do śmietany
- 1-2 łyżki adwokatu
Średnica tortownicy 26 cm
Rozpoczynamy od przygotowania spodu. W blenderze rozdrabniamy ciasteczka i dodajemy do nich roztopione masło. Dokładnie mieszamy – w konsystencji powinny one przypominać wilgotny piasek. Później dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy go równo przygotowanymi ciasteczkami.
Następnie zabieramy się za masę serową. Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym dodajemy cukier wanilinowy i połowę zwykłego cukru. Ponownie ubijamy na szklistą pianę.
Do drugiej miski wrzucamy ser i żółtka, dolewamy śmietanę i dodajemy resztę cukru. Całość chwilę ucieramy do połączenia składników. Następnie dodajemy budynie i adwokat. Znowu chwilę miksujemy. Poźniej do masy serowej dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy, tylko do połączenia składników. Ser wylewamy na ciasteczkowy spód i wyrównujemy.
Później wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika i pieczemy w 150°C (z termoobiegiem) przez 1,5 godziny. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i studzimy sernik przy uchylonych drzwiczkach.
Następnie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Pozostawiamy do przestudzenia i polewamy nią sernik. Odstawiamy do lodówki do stężenia i wystudzenia.
Na koniec, kiedy ciasto całkowiście ostygnie, a czekolada stężeje przygotowujemy dekorację. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i utrwalaczem do śmietany. Do ubitej śmietany dodajemy adwokat i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy sernik.
Smacznego 😉