Dzisiaj znowu przepis na coś słodkiego. Ciasto Jakuba z jabłkami (nie mam pojęcia skąd ta nazwa XD) to połączenie kremu do karpatki, prażonych jabłek oraz pianki/bezy z kisielu. Wszystko to zamknięte pomiędzy kilkoma warstwami kruchego ciasta. Jest bardzo proste do przygotowania i można je dowolnie modyfikować używając różnych owoców 😉
Ciasto Jakuba z jabłkami
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 250 g zimnego margaryny lub masła
- 6 żółtek
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szklanka śmietany 18%
- 1/2 szklanki cukru pudru
Beza z kisielem:
- 6 białek
- 6 łyżek cukru
- 3 kisiele wiśniowe (lub innego smaku)
Krem:
- 600 ml mleka
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 10 łyżek cukru
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
Dodatkowo:
- 600 g jabłek (waga po obraniu i wycięciu gniazd nasiennych)
- 2 łyżki cukru
- cukier puder do oprószenia
Wymiary formy 30 cm x 26 cm
Uwaga! Przy rozdzielaniu żółtek od białek oddzielcie sobie po dwa białka do osobnych szklanek/miseczek. Ułatwi Wam to przygotowywanie ciasta na dalszym etapie, ponieważ musimy upiec 3 takie same ciasta, a jeśli ubijecie bezę od razu z 6 białek zanim upieczecie ostatnie ciasto beza opadnie i nie będzie po upieczeniu puszysta. Bezę musimy piec odrazy po przygotowaniu 😉
Rozpoczynamy od zagniecenia ciasta. Mąkę przesiewamy na blat. Dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę/masło, żółtka, proszek do pieczenia, śmietanę i cukier puder. Ze składników zagniatamy gładkie ciasto, które następnie dzielimy na 6 kawałków i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
W tym czasie prażymy jabłka. Obrane jabłka kroimy na średniej wielkości kostkę i dodajemy 3 łyżki wody. Całość dusimy na małym ogniu aż lekko zaczną się rozpadać (ja bardzo lubię kiedy kawałki jabłek są jeszcze wyczuwalne. Do marmolady dodajemy 2 łyżki cukru, całość mieszamy i zostawiamy do wystudzenia.
Po godzinie wyciągamy pierwsze dwa kawałki ciasta. Jedno od razy wałkujemy na cienki place i wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
W misce ubijamy na sztywno dwa białka. Dodajemy do nich cukier, ubijamy na szklistą pianę. Później dosypujemy kisiel i ubijamy do połączenia składników. Bezę wykładamy na cisto i równo rozsmarowujemy. Na bezie układamy w kilku miejscach kupi z marmolady jabłek (1/3 marmolady tak aby starczyła na trzy ciasta). Górę przykrywamy rozwałkowanym cienko drugim kawałkiem ciasta.
Całość pieczemy w dobrze rozgrzanym piekarniku w 180°C (bez termoobiegu) około 30-35 minut.
Dokładnie w taki sam sposób przygotowujemy pozostałe dwa ciasta.
Kiedy mamy gotowe wszystkie trzy ciasta, które się studzą przechodzimy do kremu. W rondelku podgrzewamy 400 ml mleka z cukrem. W pozostałej części rozpuszczamy budynie, a później dodajemy go do gotującego się mleka. Chwilę podgrzewamy, cały czas energicznie mieszając żeby się nie przypaliło. Budyń przykrywamy folią spożywczą i odkładamy w zimne miejsce do całkowitego wystudzenia. Wystudzony budyń ubijamy z kastą masła.
Składamy całość w następującej kolejności ciasto -> masa -> ciasto -> masa -> ciasto. Górę obsypujemy cukrem pudrem.
Smacznego 😉