Moskole to potrawa regionalna, pochodząca z kuchni podhalańskiej. Tradycyjnie wypiekane były na blasze pieców opalanych drewnem. W domowych warunkach dobrze sprawdza się sucha patelnia.
Placki są przepyszne same w sobie, ale na Podhalu podaje się je z masłem (najczęściej czosnkowym) i świeżą bryndzą. Są proste w przygotowaniu i będą idealnym pomysłem na bezmięsny obiad.
Moskole
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
 - 500 g mąki
 - 2 jajka
 - 3/4 szklanki maślanki lub kwaśnego mleka
 - sól
 
Do podania:
- masło czosnkowe
 - bryndza
 
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane i wystudzone przeciskamy przez praskę (tak jak na kluski śląskie). Dodajemy jajka, mąkę, sól i maślankę. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Z ciasta formujemy owalne placki o grubości około 1 cm.
Pieczemy z obu na suchej patelce (bez dodatku tłuszczu) na małym ogniu, aż się dobrze zarumienią.
Podajemy z masłem czosnkowym i bryndzą.
Smacznego 😉












Prosto i pysznie.
Witam w akcji „Kuchnia Krajów Słowiańskich 2016”