Krupnik to jedna z tych zup, do których chętnie sięgam w zimnie dni. Jest bardzo sycąca i rozgrzewa prawie tak dobrze jak rosół. Nie wiem jakie jest Wasze danie na „chorobę”, ale kiedy ja jestem chora to krupnik jest jedyną rzeczą na którą mam ochotę.
Oczywiście z przepisem na tą zupę jest jak z przepisem na rosół, co dom to trochę inny przepis 🙂 Dzisiejsza propozycja to ta, którą ja osobiście najbardziej lubię. Bez zbędnych dodatków i udziwnień, po prostu taka jak u babci i mamy.
Krupnik z kaszą pęczak i kurczakiem
Składniki:
- 1 ćwiartka z kurczaka
- 2 średnie marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 2 średnie liście kapusty
- 2 średnie ziemniaki
- około 100 g kaszy pęczak (może być również jęczmienna)
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- około 6 ziarenek czarnego pieprzu
- opcjonalnie łodyga lubczyku
- 2-3 łyżki śmietany 18%
- sól
Kurczaka zalewamy około 2 – 2,5 litrami zimnej wody i gotujemy na średnim ogniu. Kiedy woda zacznie wrzeć zbieramy szumowiny i gotujemy około 30 minut. W tym czasie obieramy warzywa. Marchewki kroimy na plasterki, a ziemniaki w kostkę. Pietruszkę i seler zostawiamy w całości. Do gotującego się wywaru dorzucamy obraną pietruszkę, seler, liście kapusty, pokrojone marchewki i ziemniaki. Dodajemy ziele angielskie, pieprz, liście laurowe i jeśli używamy lubczyk. Całość zasypujemy kaszą, doprawiamy solą i gotujemy na średnim ogniu przez kolejne 30 minut, aż pokrojone warzywa i kasza będą miękkie.
Kiedy zupa jest już gotowa, odstawiamy ją z ognia, wyciągamy z niej pietruszkę, seler i kapustę (nie będą nam potrzebne). Wyciągamy kurczaka, obieramy go z kości, a mięso kroimy w kosteczkę i dorzucamy do zupy. Dodajemy śmietanę i energicznie mieszamy, aby się nie zwarzyła.
Krupnik podajemy gorący. Można go obsypać odrobiną natki pietruszki.
Smacznego 😉
Krupnik tradycyjny w moim rodzinnym domu mam przygotowywala gotujac golonke wieprzowa z warzywami, kasza jeczmienna i ziemniakami. Smak takiej zupy pamietam do dzis.