Jako, że pogoda nam dopisuje i jest bardzoooo ciepło nikt z nas nie ma za bardzo ochoty na jakieś ciężkie zupy. Ale co powiecie na krem? i to z grzankami serowo-czosnkowymi? Jak dla mnie bomba. Spróbujcie, bo nie jest to trudna zupa do przygotowania;)
Krem z kalafiora
dla 4 osób
Składniki:
- 1 kalafior
- 1 średniej wielkości ziemniak
- 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera (lub kostka rosołowa)
- liść laurowy i 4 ziarenka ziela angielskiego
- 1-2 ząbki czosnku (lub łyżeczka granulowanego)
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- Do podania: śmietana 18%, natka pietruszki, plasterki boczku oraz grzanki.
Grzanki:
- 4 kromki chleba
- 4 plasterki sera
- 1 ząbek czosnku
- 1/5 łyżeczki majeranku
- 2-3 łyżki masła
- sól
Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaka obieramy. Ziemniaka kroimy na mniejsze kawałki, a kalafiora na różyczki. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka (jeśli używamy kostki to wrzucamy ją wraz z kalafiorem i ziemniakami) i zalewamy wodą na równi z warzywami, ok. 750 ml. Ważne aby nie nalać jej za dużo, bo wtedy nasz krem będzie za rzadki. Dorzucamy liść laurowy i ziele angielskie. Zupę gotujemy na niewielkim ogniu, pod przykryciem do momentu aż nasz kalafior i ziemniaki będą miękkie, około 20 minut od chwili zagotowania. Kiedy nasze warzywa są już miękkie wyciągamy marchewkę, pietruszkę, seler (ich nie rozdrabniamy, bo zdominowały by smak zupy), liść laurowy i ziele angielskie. Całość rozdrabniamy za pomocą blendera, aż do momentu uzyskania gęstego i jednorodnego kremu. Dodajemy posiekany czosnek i masło i doprawiamy solą i pieprzem.
W między czasie kiedy nasza zupa się gotuje możemy się zając dodatkami. Czosnek siekamy drobno i dodajemy do masła wraz ze szczyptą soli i i połową łyżeczki majeranku. Wszystko mieszamy i smarujemy masłem nasze kromki chleba i na każdej z nich układamy plasterek sera. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 200° na około 10-15 minut, do momentu kiedy nasze grzanki się przyrumienią. Jako drugi dodatek do tego kremu proponuję zrobić chipsa z boczku. Rozgrzewamy suchą patelnię (jeśli nasz boczek jest bardzo chudy to dodajmy pół łyżki oleju), kładziemy nasze plasterki boczku i smażymy z dwóch stron.
Naszą zupę podajemy z kleksem śmietany, posypaną drobno posiekaną natką pietruszki z chipsem z boczku i grzanką.
Smacznego:)