Babeczki Milky Way

Dzięki tym babeczkom powracają wspomnienia dzieciństwa. Ich motywem przewodnim są batoniki Milky Way. Pamiętam, że jako dziecko wprost je uwielbiałam! Dawno nie miałam okazji jeść tych batoników, więc kiedy wpadłam na ten przepis stwierdziłam, że jest to idealny sposób na nadrobienie zaległości 😉

Krem jest dość słodki, ale mocno kakaowe ciasto sprawia, że są wprost idealne.

babeczki-milky-way-1

Babeczki Milky Way

około 12 babeczek

Składniki:

Ciasto:

  • 100 g mąki pszennej
  • 120 g cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g masła
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mleka
  • 3 batoniki Milky Way

Krem:

  • 6 batoników Milky way
  • 250 ml śmietany kremówki (30% lub 36%)
  • 1,5 szklanki mleka w proszku
  • 200 g serka mascarpone
  • 1 śmietanfix

Dodatkowo:

  • batoniki Milky Way do dekoracji

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Każdy batonik dzielimy n a4 kawałki.

Masło ucieramy z cukrem na gładką i puszystą masę. Dodajemy do niej jajka i mleko. Ucieramy do połączenia wszystkich składników. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy kakao i miksujemy na gładkie ciasto. Ciastem wypełniamy w 2/3 wysokości formę na mufinki wyłożoną papilotkami.  W każdej babeczce na środku umieszczamy kawałek batonika. Pieczemy w 180°C przez około 20-25 minut, do tzn. suchego patyczka.

Śmietanę kremówkę podgrzewamy i wrzucamy do niej pokrojone w kostkę batoniki. Podgrzewając śmietankę uważamy, aby nie doprowadzić jej do wrzenia. Mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się batoników. Następnie ściągamy krem z ognia, dodajemy mleko w proszku i dokładnie miksujemy. Krem pozostawiamy do wystudzenia. Do wystudzonego kremu dodajemy serek mascarpone i śmietanfix. Miksujemy tylko chwilę do połączenia składników.

Wystudzone babeczki dekorujemy kremem i kawałkiem batonika.

Smacznego 😉

babeczki-milky-way-2

babeczki-milky-way

Dodaj komentarz