Piernikowe babeczki z suszonymi owocami w rumie to efekt połączanie kilku przepisów w jeden. Inspiracją do nich był mix suszonych owoców od firmy Helio. Owoce te, pomimo że nazwane „mieszanką kompotową”, świetnie nadają się do różnego rodzaju wypieków. Ja chyba jeszcze nie dorosłam (i nie wiem czy kiedykolwiek dorosnę XD) do przygotowania kompotu z suszu – jest to jedyna „potrawa” Wigilijna, której nie tykam 😀 więc wykorzystałam je w inny sposób. Moim zdaniem – PYSZNY! 😉
Mieszankę owoców możecie wykorzystać również do świątecznego bloku czekoladowego, sernika z bakaliami, czy bawolego oka.
Piernikowe babeczki z suszonymi owocami w rumie
12-14 sztuk
Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 100 g cukru
- 16 g cukru wanilinowego (jedno opakowanie)
- opakowanie przyprawy do piernika (20 g)
- 75 ml mleka
- 2 łyżki miodu
- 2 jajka
- 125 ml oleju
- 150 ml kefiru
- około 150 g suszonych owoców (u mnie mieszanka firmy Helio: jabłka, gruszki, śliwki, daktyle, morele)
- 125 ml rumu
- 125 ml wody
Krem:
- 250 ml śmietany kremówki 30% lub 36% (dobrze schłodzonej)
- 250 g serka mascarpone (dobrze schłodzonego)
- utrwalacz do śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
- 2-3 łyżki adwokatu (można pominąć)
Dodatkowo:
- pierniczki lub ciastka korzenne do ozdoby
Najlepiej rozpocząć najpierw od przygotowania owoców i to dzień wcześniej wieczorem, owoce kroimy w małą kostkę i wrzucamy do miski. Zalewamy je mieszanką rumu i wody. Dokładnie mieszamy, przykrywamy talerzykiem i pozostawiamy na noc.
Następnego dnia przygotowujemy babeczki. Najpierw podgrzewamy mleko z miodem do jego rozpuszczenia i pozostawiamy je do wystygnięcia. Mąkę przesiewamy do miski wraz z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy sodę, cukier, cukier wanilinowy oraz przyprawę do piernika. Wszystko dokładnie mieszamy.
Do drugiej miski wlewamy kefir i wbijamy dwa jajka. Dokładnie mieszamy (za pomocą miksera lub rózgą). Później dodajemy olej i przesuszone mleko z miodem. Całość dokładnie mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy suche składniki dokładnie mieszając ciasto. Na koniec do dobrze wymieszanego ciasta dodajemy namoczone w rumie z wodą owoce i po raz kolejny dokładnie mieszamy.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Ciasto przelewamy do foremek i wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 160°C z termoobiegiem przez około 45 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowe wyciągamy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Ubijamy śmietanę na prawie sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy utrwalacz i cukier puder. Następnie do prawie ubitej na sztywno śmietany dodajemy serek mascarpone i adwokat. Całość chwilę ucieramy na gładki krem (uwaga nie zbyt długo bo może się zwarzyć). Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i dekorujemy nim wystudzone babeczki.
Na koniec każdą z nich możemy ozdobić pysznymi pierniczkami.
Smacznego 😉