Adwokatowy sernik

Uwielbiam wszystkie ciasta z adwokatem 😀 Ponieważ jego smak bardzo kojarzy mi się właśnie z Bożym Narodzeniem, postanowiłam w tym roku przygotwać adwokatowy sernik. Oczywiście mając na uwadze zasadę święta bez sernika to nie święta, szukałam pomysłu czym w tym roku zaskoczyć rodzinę. Postawiłam właśnie na ten wypiek. Sernik jest kremowy z wyczuwalną nutą adwokatu, do tego kruchy spód, polewa czekoladowa i bita śmietana… Czego można chcieć więcej 😀

Adwokatowy sernik

Adwokatowy sernik

Składniki:

Spód:

  • 170 g kruchych ciasteczek (u mnie z firmy Brześć)
  • 60 g masła

Sernik:

  • 1 kg twarogu (trzykrotnie zmielonego lub takiego z wiaderka)
  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 2 budynie waniliowe
  • 200 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 200 ml adwokatu

Dodatkowo:

  • 160 g czekolady (u mnie deserowa, ale może być również mleczna)
  • 200 ml śmietany kremówki 30% lub 36% (dobrze schłodzonej)
  • płaska łyżka cukru pudru
  • 1 utrwalacz do śmietany
  • 1-2 łyżki adwokatu

Średnica tortownicy 26 cm

Rozpoczynamy od przygotowania spodu. W blenderze rozdrabniamy ciasteczka i dodajemy do nich roztopione masło. Dokładnie mieszamy – w konsystencji powinny one przypominać wilgotny piasek. Później dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy go równo przygotowanymi ciasteczkami.

Następnie zabieramy się za masę serową. Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym dodajemy cukier wanilinowy i połowę zwykłego cukru. Ponownie ubijamy na szklistą pianę.

Do drugiej miski wrzucamy ser i żółtka, dolewamy śmietanę i dodajemy resztę cukru. Całość chwilę ucieramy do połączenia składników. Następnie dodajemy budynie i adwokat. Znowu chwilę miksujemy. Poźniej do masy serowej dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy, tylko do połączenia składników. Ser wylewamy na ciasteczkowy spód i wyrównujemy.

Później wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika i pieczemy w 150°C (z termoobiegiem) przez 1,5 godziny. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i studzimy sernik przy uchylonych drzwiczkach.

Następnie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Pozostawiamy do przestudzenia i polewamy nią sernik. Odstawiamy do lodówki do stężenia i wystudzenia.

Na koniec, kiedy ciasto całkowiście ostygnie, a czekolada stężeje przygotowujemy dekorację. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i utrwalaczem do śmietany. Do ubitej śmietany dodajemy adwokat i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy sernik.

Smacznego 😉

Adwokatowy sernik

Adwokatowy sernik

Adwokatowy sernik

Adwokatowy sernik

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.